Verici anten seçimli çok girişli çok çıkışlı OFBÇ sistemleri
Multi input multi output OFDM systems with transmit antenna selection
- Tez No: 211992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KUCUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İletişim Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: UZBK, UZKK, Kafes Kodlama, OFBÇ, VAS, Çok Yollu Frekans Seçici Sönümlemeli Kanal, STBC, STTC, Trellis Coding, OFDM, TAS, Frequency Selective Multipath Fading Channel
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezin konusu; genis bandlı, çok yollu frekans seçici sönümlemeli kanallar üzerinden Verici Anten Seçimi kullanarak Uzay Zaman ya da Uzay Frekans Zaman ve Kafes kodlu, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama modülasyonlu veri iletisimi yapmaktır. Tezin asıl inceledigi bölüm ise bilinen Uzay Zaman Kodlu ve Uzay Frekans Zaman Kodlu Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama modülasyonlu sistemler üzerinde Verici Anten Seçimi yöntemini uygulamak ve hata olasılıgı performansı yönünden karsılastırmaktır. Verici Anten Seçimi yöntemi ile alıcı tarafındaki düsük çözüm karmasıklıgı sürdürülerek yüksek çesitlilik derecesi elde edilmistir. Egrilerde de gösterildigi gibi kanal yapısı ister basit (esit güç dagılımlı, 2 yollu kanal profili) ister karmasık (üstel güç dagılımlı, 8 yollu kanal profili) olsun hata performansı bakımından yüksek bir kazanç elde edilmistir. Bu kazanç kullanılan verici anten sayısına baglı olarak artmaktadır ve hem alıcı tarafındaki çözüm islemlerinin hem de verici tarafındaki kodlama islemlerinin karmasıklıgı korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis's aim is to study Space Time Coded and Space Frequency Time Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing systems with Transmit Antenna Selection method over frequency selective multipath fading channels. Main purpose of thesis is to apply Transmit Antenna Selection method to known Space Time Trellis Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing and Space Frequency Time Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing systems and compare in terms of the performance of error probability. With Transmit Antenna Selection method maintaining low complexity on the receiver side, high degree of diversty is obtained. As shown by simulation results whether simple (2 multipath, equal power profile) or hard channel characteristics (8 multipaths, exponential power profile) high gain is obtained on the performance of error probability. This gain increases as the number of transmit antennas increases. At the same time, complexity of present decoding processes at receiver side and present coding processes at transmitter side do not change.