Absorpsiyonlu soğutma sistemleri
Absorption cooling systems
- Tez No: 211991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Enerji, Science and Technology, Energy
- Anahtar Kelimeler: Absorpsiyonlu soğutma çevrimi, çift etkili çevrim, tek etkili çevrim, lityum bromür-su eriyiği, Absorption cooling cycle, double-effect cycle, single-effect cycle, Lithium Bromide-Water solution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı absorpsiyonlu soğutma sistemlerini tanıtmak ve klasik buhar sıkıştırmalı sistemle kıyaslamaktır. Absorpsiyonlu soğutma sistemleri hakkında literatür taraması yapılmış, tarihçesi anlatılmıştır. Absorpsiyonlu soğutma sistemi ile yaygın buhar sıkıştırmalı soğutma sistemleri arasında karşılaştırma yapılmış ve absorpsiyonlu sistemlerin avantajları gösterilmiştir. Absorpsiyonlu soğutma sisteminin temel elemanları tanıtılmış ve absorpsiyonlu sistemin tesir katsayısı incelenmiştir. Absorpsiyonlu soğutma sisteminde kullanılan akışkanlar gösterilmiş, akışkanlarda aranan özellikler vurgulanmış lityum bromürsu ve amonyak-su çiftleri incelenmiş, avantaj-dezavantaj ve kullanım yerleri belirtilmiştir. Absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin çeşitleri gösterilmiş, özel olarak tek ve çift etkili sistemler üzerinde durulmuş ve kıyaslanmıştır. Lityum bromür-su ile çalışan çift etkili sistemin paralel ve seri çeşitleri ile tek etkili sistem tanıtılmış ve sayısal örneklerle performans katsayıları arasındaki fark gösterilmiştir. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde kurulmakta olan absorpsiyonlu soğutma sistemi incelenmiş ve sistemin buhar sıkıştırmalı soğutma sistemine göre karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to introduce the absorption cooling systems and compare with classical vapour compression refrigeration system. An extensive literature research about absorption cooling systems has been performed and the history of this system is told. Advantages of absorption cooling systems are detailed in comparison to vapor compression cooling systems. Basic elements of the absorption cooling system are introduced and the performance coefficient of the absorption system is examined. Liquids used within absorption cooling systems and favorable characteristics expected from the liquids are emphasized. Lithium bromide-water and ammonia-water pairs are examined with respect to their advantages, disadvantages and where they are used. Types of absorption cooling systems, particularly single-effect and double-effect systems are elaborated and compared. Singleeffect and parallel and serial types of double-effect lithium bromide-water systems are introduced and their performance coefficients are compared with numerical examples. Absorption cooling systems being set up at Gebze Institute of Technology is examined and compared to vapour compressed cooling systems.