Örümcek tabiatı koruma alanı meşçere kuruluşlarının ekolojik ve silvikültürel yönden incelenmesi
Some of ecological and silvicultural properties of forests in the nature protection zone in Kürtün-Örümcek area
  1. Tez No: 212031
  2. Yazar: NECMETTİN EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabiatıkoruma alanı, meşcere kuruluşu, Örümcek ormanı, Nature protection zone, stand structure, Örümcek forest
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Kürtün-Örümcek Bölgesindeki TabiatıKoruma Alanındaki Ormanların Meşcere kuruluşlarının Ekolojik ve Silvikültürel Yönden incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma için TabatıKoruma Alanında müdahale görmemişveya mümkün olduğunca az müdahale görmüşalanlarda saf ve karışık meşcereler içerisinde her bölmeden birer olmak üzere toplam 15 adet örnek alan seçilmiştir. Örnek alanlarda 0-20, 20-50 cm derinlik kademelerinden toprak örnekleri alınmıştır. Alanların tümünde yatay ve düşey meşcere profilleri çıkarılmış, çap, boy ve yaşölçümleri yapılmıştır. Ayrıca ağaç sayısıçap dağılımı, ağaç sayısıboy dağılımıve ağaç sayısıyaşdağılımıelde edilerek, ölçülen değerlerle çap-boy, yaş-boy ve yaş-çap arasındaki ilişki regresyon modeli ile ortaya konmuştur. Bu verilerden meşcere kuruluşlarının ayırt edilmesinde yararlanılmıştır. Sonuç olarak TabiatıKoruma Alanının meşcerelerinde genellikle eşit yaşlı, iki ya da çok tabakalı, gevşek ya da ışıklıkapalıbir kuruluşbulunmaktadır. Bununla birlikte değişik yaşlıkuruluşile tek tabakalıkuruluşa çok azda olsa rastlanılmaktadır. Buna göre, araştırma alanındaki meşcerelerin aktüel kuruluşlarıoptimal kuruluşlardan çok uzak durumdadır. Bu kuruluşların oluşmasında özellikle kaçak kesimler, böcek tasallutu, hayvan otlatmacılığı, düzensiz ve aşırıkesimler ile ıslaha dayanmayan bakımların etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was investigated some of ecological and silvicultural properties of forests in the nature protection zone in Kürtün-Örümcek area. Thus, 15 example points were selected in pure and mixed stands of each chamber in the nature protection zone. Soil examples were taken for two soil depths (0-20 cm and 20-50 cm). In sample points, horizontal and vertical stand profiles were determined. In addition, diameter, height and age values were measured in sample points. Furthermore, correlations between diameter ? height, age ? height and age ? diameter were revealed regression model which used the data obtained from tree number ? diameter, tree number ? height and tree number ? age dispersals. These data were used in order to make distinctions among the stand structures. Finally, there is general structure that is even aged and two or more layered with little light or lighted-closed in the study area. However, there are a few structures that are uneven aged and one layered. Actual stand structures in the study area are far from the optimal stand structures. Underlying causes of these structures are especially illegal cutting, insects, grazing and unplanned and over use and unfruitful tending for restoration.