Van ili korunga ve yonca tarlalarında örümcek (Araneae) populasyonları üzerine bir araştırm
An Investigation on spider (Araneae) populations in the fields of onobrychis and medicago in Van province
- Tez No: 57611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ABDULLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: örümcek, Araneae, Korunga, Yonca, Populasyon, Van, Yeni Kayıt, Spider, Araneae, Onobrychis, Medicago, Population, Van, New Record
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu çalışmada Van ili sınırlan içinde yer alan bir korunga ve yonca tarlasında 1995 Haziran-Ekim aylan arasında örümcek toplama çalışmaları yapıldı. Korunga tarlasında 2215, Yonca'da ise 1652 olmak üzere toplam 3867 örümcek yakalandı. Tarlalarda yakalanma çoğunluğuna göre sırasıyla Lycosidae (% 58.0), Gnaphosidae (% 18.6), Linyphiidae (% 6.8), Thomisidae (%4.7), Philodromidae, Salticidae, Tetragnathidae, Theridiidae, Clubionidae, Amaurobiidae, Agelenidae ve Metidae familyalarının varlığı tesbit edildi. Yakalanan örümceklerin % 72.3'ü ergin, bunların ise % 50.7'si erkektir. Tesbit edilen familyalara bağlı toplam 39 cins içinde 65 tür saptandı. Böylece Korunga tarlasında 10 familya, 27 cins ve 39 tür, Yonca tarlasında ise 12 familya, 27 cins ve 39 tür bulundu. Türler içinde Pardosa morasa, Xerolycosa nemoralis, Haplodrassus silvestris, Centromerus subalpinus, C. pubulator, Metopobactrus prominulus, Pachygnatha clerchi, Chiracanthium monîanum, Clubiona hilaris, Drassodes heeri, Gnaphosa occidentalis, Zelotes petrensis, Thanatus striatus, Bianor aurocinctus, Heliophanus cupreus, Mymarachne formicaria, Salticus cingulatus ve Amaurobius pallidus Türkiye için yeni kayıt, Alopecosa cursor, A. fabrilis, Pardosa lugubris, Zelotes serotinus, Steatoda bipunctata ve S. grossa ise bölge için yeni kayıttır. Sıcaklık artışı ile tuzak başına yakalan örümcek sayısı arasında pozitif bir ilişki tesbit edildi. Ayrıca eylül başlarına kadar erginlerin, daha sonraki toplamalarda ise nimflerin daha çok yakalandığı görüldü.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY In this study, spider specimens were collected from sainfoin and lucerne fields located in the border of Van between June and October 1995. From the sainfoin field 2215, and lucerne field 1652 specimens were collected. Thus, a total of 3867 spiders were investigated. Lycosidae (58.0 %), Gnaphosidae (18.6 %), Linyphiidae (6.8 %), Thomisidae (4.7 %), Philodromidae, Salticidae, Tetragnathidae, Theridiidae, Clubionidae, Amaurobiidae, Agelenidae and Metidae were recovered in the fields, respectively. 72.3 percent of the spiders captured were adult. Also, 50.7 percent of the adults were male. A total of 39 genera and 65 species were determined as belong to the families. So, from the sainfoin field 10 families, 27 genera and 39 species and from the lucerne field 12 families, 27 genera and 39 species were recorded. Among the species Pardosa morasa, Xerolycosa nemoralis, Haplodrassus silvestris, Centromerus subalpinus, C. pubulator, Metopobactrus prominulus, Pachygnatha clerchi, Chiracanthium montanum, Clubiona hilaris, Drassodes heeri, Gnaphosa occidentalis, Zelotes petrensis, Thanatus striatus, Bianor aurocinctus, Heliophanus cupreus, Mymarachne formicaria, Salticus cingulatus and Amaurobius pallidus are new records for Turkey. Also, Alopecosa cursor, A. fabrilis, Pardosa lugubris, Zelotes serotinus, Steatoda bipunctata and S. grossa are new records from the study region. A pozitif relation was established between temperature increase and number of spider captured per trap. Also, until September the adult but after September the immature spiders were collected more.