8. sınıf öğrencilerinin matematik gücünün belirlenmesi
Determining the mathematical power of 8th grade students
- Tez No: 212030
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mathematical Power, Evaluation and Assessment, Rubrics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 438
Özet
Bu çalı?mada Matematik Gücü (MG)'nü olu?turan boyutlar belirlenerek 8. sınıf öğrencilerinin MG düzeyleri yorumlanmı?tır. Bu amaçla, önce MG'nü yorumlamada kullanılabilecek ölçme araçlarına karar verilmi?tir. Bunlardan MG'nün bili?sel boyutlarını ortaya çıkarmada kullanılacak çoktan seçmeli ve açık uçlu sınavlar; geçerlik ve güvenirlik çalı?maları yapılarak geli?tirilmi?tir. Ayrıca, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmı? gözlem formu, öğrenci tanıma fi?i, tutum ölçeği, cümle tamamlama testi, matematiksel özgeçmi? formu kullanılmı?tır. Ara?tırmada, bir okulun üç farklı sınıfından toplam 62 öğrenciyle özel durum çalı?ması yürütülerek nitel ve nicel veriler elde edilmi?tir. MG boyutları bağlamında, öğrencilerin daha ayrıntılı incelenmesi amacıyla, her sınıftan rasgele 6 öğrenci seçilerek toplam 18 öğrenci üzerine yoğunla?ılarak toplanan nitel ve nicel veriler hazırlanan değerlendirme cetvelleri e?liğinde, sürekli kar?ıla?tırmalı analiz yöntemiyle yorumlanmı?tır. Böylece, 8. sınıf öğrencilerinin MG açısından hangi düzeyde olduklarını ortaya koyan bir resim elde edilmi?tir. Çalı?manın sonucunda, öğrencilerin büyük bir bölümünün MG boyutlarından özellikle problem çözme, muhakeme, ili?kilendirme ve ileti?im becerilerindeki eksikleri nedeniyle bir bütün halinde arzu edilen MG'ne ula?amadıkları belirlenmi?tir. Bu sonuçlardan, ilköğretim matematik öğretimi programının, temel hedeflerinden olmasına rağmen, öğrencilerin MG geli?imini sağlama konusunda yeterli olmadığı ortaya çıkmı?tır. Bu olumsuz tablonun deği?mesi için öncelikle öğretim programının içeriğinde; problem çözme, ileti?im, ili?kilendirme ve muhakeme becerilerinin geli?tirilmesi yönünde deği?iklikler yapılması, öğretim materyallerinin MG'nü geli?tirmeye ve değerlendirmeye uygun ?ekilde düzenlenmesi, bu deği?imi benimseyebilmeleri için öğretmenlere hizmet içi eğitim kursları düzenlenmesi ve bu bağlamda OKS'nın da yeniden ele alınarak programın hedefleri ile değerlendirme a?amasında ya?anan tutarsızlığın ortadan kaldırılması önerilmektedir. Ayrıca, çalı?mada geli?tirilen araçlar ve değerlendirme modeli daha geni? örneklem üzerinde kullanılarak, yeni öğretim programının da MG'ne hangi düzeyde katkıda bulunabildiği ara?tırılabilir. Anahtar Kelimeler : Matematik Gücü, Ölçme ve Değerlendirme, Değerlendirme Cetvelleri
Özet (Çeviri)
In this study, the dimensions of Mathematical Power (MP) were defined to interpreate the levels of MP of 8th grade students. For this purpose, firstly the measurement tools, that are used for the interpretation of MP, were decided. The multiple choice and open ended exams, which are arranged after the validity and reliability studies, were used to bring out the cognitive dimensions of MP. The other tools, which were used to bring out the individual and affective properties, can be listed as the semi-structured observation form, student identification form, attitude scale, proposition consummate form and mathematical autobiography. All these measurement tools were applied to 62 students from three classes of a school, through the case study methodology, to get the qualitative and quantitative data. For the intent of a more detailed examination in the context of MP, 6 students from each class were choosen and the data, collected from these 18 students, were analyzed by rubrics through the constant comperative analysis methodology. Thus, a picture was obtained showing the MP levels of 8th grade students. It was determined that, most of the students were not able to reach the expected MP level especially because of their failings in problem solving, reasoning, communication and making connections. Consequently, it?s decided that elementary mathematics curriculum was not succeeded the aim of developing students? MP. To change this negative picture, it is recommended firstly to change the content of the curriculum especially to develop problem solving, reasoning, communication and making connections abilities. Afterwards, the teaching materials can be arranged to fit development and assessment of MP and most probably teachers would need inservice courses to interiorize these changes and also it is needed to handle again the structure of OKS (Middle School Entrance Exam) for meaningfull and balanced asessment. Besides, the tools and assessment model developed in this study can be applied to wider samples to investigate the potency of new curriculum to develop MP.