Uzunkaya (Rize) heyelanının geoteknik incelemesi
Geotechnical exploration of Uzunkaya (Rize) landslide
- Tez No: 212036
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan İncelemesi, Şev Stabilizasyonu, Zemin Çivisi, Landslide Study, Slope Stabilization, Soil Nail
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kitle hareketleri ya da heyelan olarak adlandırdığımız yamaç veya şev hareketleri, nedenleri, oluşumları ve sonuçları bakımından bölgesel özellik taşıyan doğal afetlerdir. Oluşum nedenleri göz önünde bulundurulduğunda, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi jeolojik, jeodezik ve özellikle de meteorolojik koşullar bakımından kitle hareketlerinin oluşumuna fazlaca yatkınlık arz etmektedir. Bu çalışmada, Karadeniz Sahil Yolu, İyidere-Çayeli Kesimi, Derepazarı İlçesi Uzunkaya Mevkii' sol yarma şevinde meydana gelen kitle hareketi incelenmiştir. Bu amaçla, hareket sonrasında yerinde yapılan gözlemlerden sonra araştırma programı yapılmıştır. Ön çalışmalar kapsamında; saha ile ilgili önceki çalışmalar incelenmiş, yerinde geoteknik incelemeler yapılmış, sahanın jeolojik-geoteknik planı hazırlanarak deneysel veriler için sondaj yerleri belirlenmiştir. Sahanın geometrisini elde etmek için jeodezik kesitler çıkartılmıştır. Sahada yapılacak araştırmalar kapsamında; arazide belirlenen yerlerde sondajlar, standart penetrasyon deneyleri, presiyometre deneyleri yapılmıştır. Sondajlardan elde edilen zemin ve kaya örnekleri üzerinde laboratuar deneyleri yapılmıştır. Araştırmalardan elde edilen verilere dayanılarak sondaj logları ve tablolar hazırlanmıştır. Kritik kesit belirlenerek jeolojik kesit hazırlanmış ve bu kesit üzerinde stabilite analizleri bilgisayar programı ile yapılmıştır. Stabilite analizleri, sahanın jeolojik ve topoğrafik yapısı göz önünde bulundurularak değerlendirilmiş ve sahanın ıslahına yönelik geoteknik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hillside or slope movement namely landside or mass movement has regional characteristic in causes, occurence and results is natural disaster. When we take into consideration of the causes of slope and hillside movement, especially Eastern Black Sea Region is highly susceptible to the formation of mass movement due to the geological, geodesic and especially meteorological conditions. In this study, the mass movement in the left slope of the Black Sea Coast Road, Iyidere-Cayeli Section , Derepazarı , Uzunkaya field has been investigated. For this purpose, the research program was done after the mass movement observations at the field. Within the context of preliminary work, the prior works related with the field was examined, geotechnical investigation was made, geological and geotechnical plans were concocted and boring places was determined for experimental data. To get field´s geometry geodetic cross sections was produced. Within the context of field work borings, standart penetration tests and pressuremeter tests were done. Laboratuary test were carried out on the disturbed and undisturbed samples gained from borings. On the basis of attainments data from research, boring logs and tables were prepared. Geological cross section has been prepared by defining critical cross section and stability analysis whereby computer program was prepared on this cross section. Stability analysis have beeen evaluated considering geological and geodetic structure of the field and some geotechnical solution proposals are offered for the reclamation of the field.