Uzunkuyu ve Atkayası (Sarıkaya-Yozgat-Türkiye) demir cevherleşmesinin oluşumu
Iron ore formation at Uzunkaya and Atkayası (Sarıkaya-Yozgat-Türkiye)
- Tez No: 170136
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu Masifi, hematit, manyetit, götit, hidrotermal, Middle Anatolian Massif, hematite, magnetite, goethite, hydrothermal
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UZUNKUYU VE ATKAYASI (SARIKAYA-YOZOAT) DEMİR CEVHERLEŞMESİNİN OLUŞUMU Nilay ÖZGÜNEY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şükrü KOÇ Araştırma konusu yapılan demir cevherleşmeleri Orta Anadolu Kristalen Masifi'ne dahil olan Paleozoik yaşlı metamorfiklerin içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanındaki kayaçlar en altta gnayslar olmak Özere mermerler, amfibolitler, amfibolşistler, mikaşistler ve kireçtaşlarıdır. Bölgedeki Uzunkuyu ve Atkayası cevherleşmeleri üzerinde çalışma yapılmıştır. Cevherleşmelerin amfibolitler ve amfıbolşistlerle ilişkili olduğu görülmüştür. Yapılan XRD ve maden mikroskobik incelemelerde inceleme alanındaki cevherleşmelerin parajenezinde hematit, manyetit ve götit mineralleri olduğu belirlenmiştir. Gang minerali olarak kuvars yer almaktadır. İnceleme alanındaki ana ve eser elementlerin jeokimyasal davranışlarını belirleyebilmek için korelasyon katsayısı ve cluster analizi yöntemleri uygulanmıştır. Bu işlemlerin sonucunda Fe'in Al, Mn, Na ve K ile benzer hareket ettiği görülmüştür. Uzunkuyu ve Atkayası cevherleşmelerinin Fe/Mn oranlan, Al ve Ti içerikleri, Si/Al oranlan, U/Th oranları, Y, Rb ve Zn içeriklerinin düşük, As içeriklerinin yüksek oluşu oluşumun hidrotermal olduğunu göstermektedir. Ana ve eser element içeriklerine göre yapılan diyagramlarda da cevherleşmenin hidrotermal olduğu görülmüştür. 2005, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis IRON ORE FORMATION AT UZUNKUYU AND ATKAYASI (SARIKAYA-YOZGAT) NilayÖZGÜNEY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engrnerering Supervisor: Prof Dr. Şükrü KOÇ Iron ores, located in the Palaeozoic age metamorphics that is in the Middle Anatolian Crystalline Massif. The Palaeozoic age rocks that is in the studied area. The rocks that at the research area gneiss are located at the bottom and including marbles, amphibolite schists, muscovite schists and limestones. Sectional Uzunkuyu and Atkayasi ores are studied. According to research ores are been related with amphibolite and amphibolite schist. In the research area of ores pangenesis contains hematite, magnetite and goethite minerals. As gangue mineral quartz is determined. At the research area, have been used methods of coefficient of correlation and analysis of cluster to find major and trace element's geochemical reaction. At the end of this process have been found that Fe's Al, Mn, Na and K are behaving similar. The Fe divided by Mn rates at the ores of Uzunkuyu and Atkayasi, the content of Al and Ti. rates of Si divided by Al, rates of U divided by Th, the contents of Y, Rb and Zn are low. The content of As's high demonstrated that formation is hydrothermal. According to major and trace element content, diagrams, showed that ores are been found hydrothermal. 2005, 72 pages