Kuzey Anadolu bölgesinde doğal olarak yayılış gösteren bazı Hieracium L. (Asteraceae) taksonlarının nrDNA its bölgeleri bakımından karşılaştırılması
Polymorphism in nrDNA its region of wild Hieracium L. (Asteraceae) taxa distributed in North Anatolia
- Tez No: 212049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL COŞKUNÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hieracium, Asteraceae, nrDNA, ITS PCR, Kuzey Anadolu, Hieracium, Asteraceae, nrDNA, ITS PCR, North Anatolia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, 23 dogal Hieracium L. (Asteraceae) taksonuna ait 47 populasyon örnegi, nrDNA ITS bölgeleri açısından arastırıldı. Çalısmada kullanılan bitki materyalleri 1999?2006 vejetasyon döneminde Kuzey Anadolu Bölgesi'nden toplandı. ITS çalısmalarında kullanılmak üzere saglam ve olgun yapraklarından genomik DNA izolasyonu gerçeklestirildi. Toplanan taksonların ITS bölgeleri evrensel ITS primerleri kullanılarak çogaltıldı ve baz dizin analizleri gerçeklestirildi. Örnekler arasında, ITS bölge uzunlugunun 706?713 bp arasında degistigi, baz varyasyon oranlarının % 0?6 arasında farklılık gösterdigi tespit edildi. NCBI GenBank verileri kullanılarak, CLUSTAL-W programı yardımıyla örneklerin ITS bölgelerinin ITS1, ITS2 ve 5.8S nrDNA bölgeleri belirlenmistir. ITS1 bölgesi 281?287 bp, ITS2 bölgesi 264?266 bp ve 5.8S nrDNA bölgesi 166 bp uzunlugunda bulunmustur. Daha sonra ITS sekansları analiz islemlerinde kullanılmak üzere alt alta hizalandı. Tüm örneklere ait ITS baz sıraları MEGA 3.1 programı kullanılarak analiz edildi ve populasyonlar arasındaki akrabalık iliskilerini gösteren parsimoni agacı olusturuldu. Baz analizi sonucu elde edilen moleküler verilerin daha önceki morfolojik verilerle uygunlugu belirlenmeye çalısıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, 47 populations belonging to 23 wild Hieracium L. (Asteraceae) taxa were investigated with respect to nrDNA ITS regions. Plant materials used in this study were collected from North Anatolia during the field study in 1999?2006. Genomic DNA?s were isolated from healthy leaves of each populations to perform ITS studies. ITS regions of the examined populations were amplified by using universal primers and then sequenced. Length of ITS region variated between 706?713 bp among the taxa. It was detected that base variations between populations changed from % 0 to % 6. It is determined ITS1, ITS2 and 5.8S nrDNA of ITS regions belong to specimens using NCBI GeneBank database by CLUSTAL-W programs. It was found that lenght of ITS1, ITS2 and 5.8S nrDNA regions are among 281?287 bp, 264?266 bp and 166 bp, respectively. These ITS bands were aligned to use analysis processes. All ITS sequences were analyzed by using MEGA 3.1 software and parsimony tree were formed in order to explain relationships among populations. Molecular evidences inferred from sequencing data were compared with morphological results in order to explore the exact relationships among the examined populations.