Betonarme bacaların doğrusal ve doğrusal olmayan yapısal çözümleme yöntemleri
Linear and nonlinear structural analysis methods for reinforced concrete chimneys
- Tez No: 212048
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme Bacalar, Baca Etkileri, Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Yapısal Çözümlemeler, Rüzgâra Göre Yapısal Çözümleme, Reinforced Concrete Chimneys, Chimney Effects, Linear and Non-Linear Structural Analysis, Structural Analysis with Respect to Wind
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Özel mühendislik yapılarından biri olan betonarme bacaların tasarımları da özel çözümler gerektirmektedir. Ancak Türkiye'de betonarme bacalara iliskin henüz bir yönetmelik mevcut olmadığı gibi bu konuda Türkçe olarak yazılmıs, tasarımların kolaylıkla yapılmasını sağlayacak, yeterli düzeyde kaynak da bulunmamaktadır. Bu durumda Türkiye'deki mühendisler bu tip yapıların projelendirilmesinde yabancı yönetmelikleri ve genellikle yabancı kaynakları kullanmaktadırlar. Yabancı yönetmeliklerin birçoğu betonarme bacaların tasarımında doğrusal yapısal çözümlemelerle birlikte doğrusal olmayan yapısal çözümlemelerin de yapılması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Bu çalısmanın temel amacı, betonarme bacalar konusunda insaat mühendislerinin kullanabileceği bir sentez yardımıyla bacaların davranıslarının tartısılmasını takiben yapısal çözümlemelerine iliskin doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemleri kullanabilmek için hesap sırasını açıklamaktır. Çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup burada bacalar hakkında bazı hatırlatmalar, baca kısımları, betonarme baslıca baca tipleri, baca etkileri ve bacaların boyutlandırmasına iliskin ilkeler üzerinde durulmaktadır. ?kinci bölümde betonarme bacaların doğrusal ve doğrusal olmayan yapısal çözümleme yöntemleri, temel hesapları ile ilgili bazı bilgiler ve yapısal çözümlemelerinin rüzgâr yüklerine göre yapılmasının açıklandığı sayısal bir uygulama verilmektedir. Üçüncü bölüm çalısmanın tamamından çıkarılan baslıca sonuç ve önerilere ayrılmıs olup bu son bölümü kaynaklar dizini ile özgeçmis izlemektedir.
Özet (Çeviri)
The design of reinforced concrete chimneys, Which is one of the structures of engineering speciality, requires special solutions. However, in Turkey, There still exists neither regulation as to the reinforced concrete chimneys nor source books or articles written in Turkish which will help such chimney designs to be easily made. Hence, Turkish engineers use mostly foreign regulations and sources in the designing of such structures. In the designing of reinforced concrete chimneys, most of such foreign regulations place an emphasis on the necessity of not only linear structural analysis but also nonlinear structural analysis. The fundamental aim of this study is to explain or illustrate the sequence of calculations to enable civil engineers to employ linear and nonlinear techinques as regards structural solutions that came out following the discussions of chimney behaviours with the help of a synthesis which civil engineers can use for the design of reinforced concrete chimneys. The study consists of three sections or parts. In the first section, which we can call it a part of general knowledge, are placed a review of chimneys, chimney parts, principal reinforced concrete chimney parts, effects of chimneys and criteria or principles for chimney dimensions or size. In the second section are found the linear and nonlinear structural analysis methods for reinforced concrete chimneys, some information as to the calculations of a base and a numerical practise or application illustrating the fact that structural analysis should be done in terms of wind-load or wind-strenght. In the third section are placed the results of the whole study and suggestions. The third section is followed by references and a CV.