Defne (Laurus nobilis L. )'nin tohumla ve çelikle üretimi esaslarının belirlenmesi üzerine araştırmalar
Research on propagation methods of bay laurel (Laurus nobilis L.) from seed and cuttings
- Tez No: 212059
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Defne, Laurus nobilis L, Fidan Üretimi, Morfolojik Fidan Karakteristikleri, Çelikle Üretim, Bay Laurel, Laurus nobilis L, Seedling Growth, Morphological Seedling Characteristics, Vegetative Propagation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Silvikültür Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Şu anda; dünyadaki kuru defne yaprağı üretiminin % 90'lık kısmını ülkemizin karşıladığı ve odun dışı orman ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan defne, aşırı tahribattan dolayı üretim alanlarının daralması tehlikesiyle yüz yüzedir. Gelecekte de bu potansiyelin korunması için yeni defne üretim alanlarının oluşturulması zorunlu görülmektedir. Son yıllarda Çevre ve Orman Bakanlığı yaptığı çalışmalarda odun dışı orman ürünlerine daha fazla yer vermesinin yanında, özel sektörün de ilgisinin artması defneyi popüler bir ürün haline getirmiştir. Artan ilginin, bilgiyle doğru yönlendirilebilmesi için fidan üretim tekniklerinde varolan eksikliğin giderilmesi hedeflenmiş, bu maksatla defnenin tohumdan kaplı fidan üretimi ile vejetatif olarak çelikle üretim yöntemini ortaya koymak için çalışmalar yapılmıştır Seçilen sekiz yöreden toplanan tohumlarla üç kap tipi ve üç harç tipi kullanılarak yetiştirilen fidanların fidan karakteristikleri ve uygulanan etmenlerin bu karakteristikler üzerindeki etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasının ikinci bölümünü oluşturan defnenin çelikle üretilmesi konusunda 11 zamanda alınan çelikler dört farklı ortamda ve IBA'nın farklı beş dozu kullanılarak köklendirme çalışmaları yapılmış ve en uygun köklenme zamanı tespit edilmiştir. Yine bu zamana bağlı kalınarak, çalışmanın devamı niteliğinde olmak üzere; IBA, IAA, NAA ve 2,4-D köklendirme hormonlarının farklı dozları kullanılarak çelikle üretim çalışması tekrarlanmıştır. Sonuç olarak, defnenin çelikle çoğaltımında en uygun zaman, ortam, hormonlar ve dozlar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bay laurel, which has an important place among non-wood forest products and its 90 % of current production made by Turkey, is under threat of area decrement due to over exploitation In the future, establishment of new plantation areas is also necessary to keep current production level. In recent years, bay laurel has became a popular product thanks to the growing interest of Ministry of Forestry and Environment and private sector as well. It is targeted to remove lack of information about the propagation techniques in order to direct this interest toward correct goals, therefore studies for seedlings both from seeds sowed in pots and vegetative propagation with cuttings have been carried out. It has been tried to determine seedling characteristics of the seeds taken from 8 localities and used three pot types and three media and effects of treatments on these characteristics. In the study which is second part of the thesis, the works have been carried out for rooting of cuttings taken in 11 periods, on four different media and using five doses of IBA and most suitable rooting period determined. And using this period, as an extension of the study, different doses of IBA, IAA, NAA and 2,4 D rooting hormones, vegetative propagation phase with cuttings has been repeated. As a result, it has been tried to determine most suitable period, medium, hormones and doses in vegetative propagation of bay laurel.