Açık deniz yapı uygulamaları ve bunların tasarım parametrelerinin irdelenmesi
Applications of offshore strucure and explicated of design parameters
  1. Tez No: 212061
  2. Yazar: MURAT YAYLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Marine Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Deniz Yapıları, Açık Deniz Platformları, Rüzgâr Yükü, Dalga Yükü, Akıntı Yükü, Deprem Yükü, Offshore Structures, Offshore Platforms, Wind Load, Wave Load, Current Load, Earthquake Load
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde dünyada enerji ihtiyacının bu kadar artığı bir dönemde ve ülkemizin denizlerle çevrili olduğu düşünüldüğünde açık deniz yapı teknolojisinin ülkemiz için önemi ortaya çıkmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkeler bu konuda çok önemli mesafeler almasına rağmen, maalesef ülkemizde bu konuyla ilgili büyük bir bilgi ve teknoloji eksikliği bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı açık deniz yapı sınıflarını yapısal ve biçimsel özellikleri ile birlikte açıklamak ve bunların maruz kaldıkları yükleri ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen çalışma dört bölüm halinde sunulmaktadır. Çalışmamın birinci bölümünde açık deniz yapılarının genel tanıtımı, açık deniz yapıları konusunda daha önceden yapılmış başlıca çalışmalar, açık deniz yapılarının türleri, açık deniz platformları, açık deniz yapılarının tasarımlarının temel esasları, açık deniz yapılarının dünyadaki ve ülkemizdeki durumu konularında bililer verilmektedir. Çalışmamın ikinci bölümünde, açık deniz yapılarının maruz kaldıkları yük ya da yük etkileri kalıcı (sabit) yükler, hareketli yükler, üretim ve tesisat yükleri ve çevresel ve rastgele yükler üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde açık deniz yapılarının tasarımında son derece önemli parametrelerden olan rüzgar, dalga, akıntı ve deprem yüklerinin karakteristikleri ve hesap yöntemleri üzerinde de durulmaktadır. Üçüncü bölümde, örnek bir açık deniz yapısının yapısal ve malzeme özellikleri tanıtılmakta, incelenen kuvvetlerin etkileri modeller üzerinde dikkate alınmakta ve bilgisayar programı yardımı ile hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Bu hesaplamalarda sonlu elemanlar yöntemini temel alan ANSYS yazlımı kullanılmaktadır. Çalışmamın son bölümünde, elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmakta, bu bölümü kaynaklar listesi ile yazarın özgeçmişi izlemektedir.
Özet (Çeviri)
If we think that there is a demand of new energy sources in the world and Turkey is a penunsula, it is very important offshore structure technology in our country. Although advanced countries improved very much in this subject, there is a lack of knowledge and technology about this subject in Turkey. For his reason, the main goal of my study is to investigate the offshore structures structural and formal characteristics. Fort this aim excuted study is presented four parts. In first part of study, knowledges about general definition of offshore structures, briefs of before studies on this subject, fundamentals of offshore structures, kinds of offshore structures, offshore platforms and circumstance of offshore structures technology in our country and in the world are given generally. In the seconda part of this study, offshore structure are exposed loads or load effect permanent, live, construction and installation, environmantel and accidental loads themes are studied. In this part, wind, wave, current, earthquake loads important fort he desing paramaters of offshore structures are emphasized. In the third chapter, an offshore structure and its material properties represenred in the examples.Loads influencing the structure are applied on models and solved by using computer software which solves the problems using with finete element method is ANSYS. In consequence of this thesis, the results and suggestions obtained are introduced, list of bibliograpy and autobiography.