Güneydoğu (GD) Karadeniz sahil kesiminin (Trabzon yöresi) denizel taraçaları ve aktif tektoniği
Active tectonics and marine terraces of the Southeastern (SE) part of the Black Sea coast (Trabzon)
  1. Tez No: 212078
  2. Yazar: SERDAR KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fay, denizel taraça, Kuvaterner, yükselme oranı, ESR, jeokronoloji, aktif tektonik, Karadeniz, Fault, marine terrace
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uydu görüntüleri, hava fotoğrafları, jeolojik ve jeofiziksel kayıtlardan elde edilen veriler Trabzon yöresinde, Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Kuzeydoğu Anadolu Fayı (KDAF) ve Kelkit Fayı'na paralellik gösteren kuzeybatı-güneydoğu (KB-GD), kuzeydoğugüneybatı (KD-GB) ve doğu-batı (D-B) doğrultulu üç ana kırık sisteminin var olduğunu göstermektedir. Güncel sismik verilere göre her üç doğrultudaki fay da aktif özellik göstermektedir. Trabzon Sahil Kesiminin Fay Sistemi'ni olusturan KB-GD doğrultulu Yenimahalle, Faroz fayları ile KD-GB doğrultulu Boztepe, Erdoğdu ve Fatih fayları Kuvaterner yaslı denizel taraçaları kesmekte ve yüzeye çıkarmaktadırlar. Bu aktif fayların hareket miktarlarını çıkarabilmek için Trabzon sahilinde yer alan yedi farklı denizel taraçanın arazi etütü, fotojeolojik yorumlamaları ve jeokronolojik ölçümleri gerçeklestirilmistir. Elde edilen verilere göre, yükseklikleri 1-3 m ile 4-300 m arasında değisen Holosen ve Kuvaterner yaslı denizel taraçaların olusumunda bölgesel ölçekli yükselme ve çökme, buzularası deniz seviyesi değisiklikleri ve yersel fay hareketleri etkili olmustur. Yükseklikleri 1-3 m (H), 4-14 m (T-1), 22-34 m (T-2) , 60-80 m (T-3) arasında değisen denizel taraçalardan toplanan mollusk fosillerinden ESR (Elektron Spin Rezonans) yöntemi ile yaslandırma yapılmıstır. ESR sonuçları, H, T-1, T-2 ve T-3 taraçalarının yaslarını sırasıyla, 5.141 ± 0.294, 124.8±26.0, 292.5±49.8 ve 407.998 ± 67.475 bin yıl olarak göstermistir.. Bu taraçalar sırasıyla eski deniz seviyesi kayıtlarını veren denizel izotop evrelerinden (MIS) 1, 5e, 9 ve 11 ile korele edilmektedir. Yeni ESR sonuçları, Doğu Karadeniz Havzası'nın yıllık sübsidans miktarı ve Karadeniz'de son 7150 yıl önce meydana gelen ani sel olayı düsünüldüğünde, Holosen ve Pleyistosen yaslı denizel taraçaların ana yükselme oranları 0.5 ile 1.4 mm/yıl arasında değismektedir. KAF'ın hareket miktarı 16-25 mm/yıl, DAF'ın hareket miktarı 9 mm/yıl iken Trabzon Sahil Kesiminin Fay Sistemi'ni olusturan fayların hareket miktarları 0.5-1.4 mm/yıl'dır. Bu ana yükselme oranlarının bir sonucu olarak M=7 büyüklüğündeki bir depremin tekrarlanma süresi birkaç bin yıl içinde olabileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The data obtained from landsat imagery, airphotos, geological and geophysical records show that there are three distinctive lineaments in the vicinity of Trabzon, trending northeast-southwest (NE-SW), northwest-southeast (NW-SE) and east-west (E-W), anologous to North Anatolian Fault (NAF), Northeast Anatolian Fault (NEAF) and Kelkit Fault systems. According to current seismic data, the faults, which have three distinctive directions, show active properties. As a result of these Boztepe, Erdoğdu, Fatih (NE-SW directions), Yenimahalle and Faroz faults (NW-SE directions), forming the Fault System of the Trabzon Coast Section, cut and raised the Quaternary marine terraces to the surface. In order to be able to reveal the motion rates and activity of these faults, field surveying, airphoto interpretation and geochronological measurements of seven different marine terraces on the Trabzon coast was carried out. According to available data, the Holocene and Pleistocene marine terraces, at elevations ranging from 1-3 m to 4-300 m, are the result of the interaction between regional scale uplift and subsidence, interglacial sea level changes, and local fault movement. The mollusca shells, collected from these terraces at elevations ranging between 1-3 m (H), 4-14 m (T-1), 22-34 m (T-2), 60-80 m (T-3), were dated by ESR method. The ESR results showed that the ages of H, T-1, T-2 and, T-3 are 5.141 ± 0.294 ka, 124.8±26.0 ka, 292.5±49.8 ka and 407.998 ± 67.475 ka, respectively. The terraces were respectively correlated to the MIS 1, 5e, 9, 11, which correspond to highstands of the paleosea-level curve. Considering the new ESR results, subsidence rate of the East Black Sea Basin and the abrupt drowning of the Black Sea self at 7150 years ago, mean uplift rates of the Holocene and Pleistocene marine terraces are ranging from 0.5 to 1.4 mm/year. The average motion rates of the faults, forming the Fault System of the Trabzon Coast Section, are 0.5-1.4 mm/year while this rate is 16-25 mm/year for NAF and 9 mm / year for NEAF. As a result of these mean uplift rates, the recurrent of the maximum earthquake (M=7) is predicted to be a few thousands years.