Grafik kadastro sorunu ve çözüm olanaklarının araştırılması: Trabzon örneği
Investigating the solution of the graphical cadastre problems: Case study in Trabzon
  1. Tez No: 212090
  2. Yazar: YAKUP EMRE ÇORUHLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastro, Kadastro altlıkları, Grafik kadastro, Sayısal kadastro, TAKBİS, Cadastre, Cadastre Maps, Graphical Cadastre, Numerical Cadastre, TAKBİS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde kadastro çalışmaları özel sektörün katılımıyla hızlandırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ülke kadastrosunun tamamlanmasının yanında bu altlıkların sayısal formda Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS)'ne altlık olacak standartlarda üretilmesi de hedeflenmiştir. Günümüz teknolojik imkanları ile istenilen standartlarda kadastro verisi üretmek mümkündür. Bu açıdan bakıldığında özellikle sayısal kadastro çalışmalarında istenilen nokta konum duyarlıklarında üç boyutlu kadastro verileri sağlıklı bir şekilde üretilebilmektedir. Ancak, TAKBİS için sadece bu yeterli olmamaktadır. Günümüze kadar farklı yöntem-altlık ve ölçeklerlerle, koordinatlı ya da koordinatsız olarak üretilmiş kadastro altlıklarının da istenilen nokta konum duyarlıklarında Türkiye Ulusal Temel GPS Ağına (TUTGA) bağlı sayısal forma dönüştürülmesi gerekmektedir. Koordinattan bağımsız olarak üretilmiş grafik kadastro altlıklarının arazi, pafta ve orijinal kadastro verilerinin birlikte değerlendirilmeleri sonucunda grafik paftalarda önemli oranda altlık sorunları olduğu tespit edilmiştir. Günümüz kadastrosunun yaklaşık % 40'ını kapsayan bu altlıklar ülke kadastrosunun en önemli darboğazını oluşturmaktadır. Her ne kadar ülke kadastrosunun tamamlanması çalışmaları yapılsa da görünen o ki bu çalışmaların tamamlanması kadastro sorununu çözmeyecektir. Bu tez çalışması kapsamında orijinal grafik kadastro ölçü değerleri, güncel arazi ölçüleri birlikte değerlendirilerek mevcut altlıkların grafik anlamda kullanılabilir olup olmadığı ortaya konulacaktır. Bu altlıklar arazi ölçüleri sonucunda üretilen yeni altlıklarla karşılaştırılarak metodun doğruluğu istatistik yöntemlerle test edilecektir. İstenilen duyarlıkta kadastro altlıkları üretildiği takdirde genel anlamda arazi ölçüsüne gerek kalmadan orijinal kadastro verileri yardımıyla grafik kadastro altlıkları yeniden oluşturulacaktır. Sonrasında bu altlıkların ülke koordinat sistemine aktarılmasıyla istenilen konum duyarlığında elde edilmesi olanakları irdelenecek ve bunun sonuçları verilecektir.
Özet (Çeviri)
Cadastre works have increasingly been accelerated with the participation of private sector in Turkey. It is aimed at the end of these works that not only finishing cadastral works on national scale, but also producing these maps accord with Title Deed and Cadastre Information System (TAKBİS). It is possible to establish cadastral data with present technologhical opportunities in respect of wanted standards defined from both ?Cadastre Office? and ?Chamber of Survey and Cadastre Engineers?. Considered closely, three dimensional cadastral data for wanted regulaitons on control points can ruggedly be established in numerical cadastre works. Nevertheless, it is not enough to do this for TAKBİS Cadastral maps, which are different survey methodsi,different scales,and different bases with coordinates or not produced from the begining to now, have to be transformed into numerical format related to National Based Global Positioning System Web of Turkey (TUTGA) on wanted point accuracy. Thanks to evaluating graphical cadastral maps, produced no coordinates, with togehter field surveys from the field sheet-bases, and original cadastral data, it is realised graphical cadastral maps have important bases problems.. İt is to be understood with this thesis whether current graphical cadastral bases are applicable or not together with evaluating cadastral data from field sheet, book sheet and field surveys by graphical cadastral maps. Cadastre parcels are to be re-established with the assistance of using original graphical data, their fields, and edges. Accuacy of this method used in this paper is to be tested via matching two maps, first is graphical-the other is new map produced from field surveys, supporting of statistical methods. If cadastral maps can be established wanted accuracy on control points, numerical cadastral data will be able to be produced from the graphical cadastral maps without generally new field surveys. Afterwards, all results are to be given investigation of the possiblities for transformaton of the graphical cadastral maps into the numerical format on wanted accuracy to control points.