Yeni tip çözünür ftalosiyanin sentezi, karakterizasyonu ve elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi
The synthesis, characterization and investigation of electrochemical properties of a new type soluble phthalocyanine
  1. Tez No: 212095
  2. Yazar: ECE TUĞBA GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KANTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalonitril, Metal ftalosiyanin, Metalsiz ftalosiyanin, Siklik voltametre, Diferansiyel puls voltametre, Phthalonitrile, Metallophthalocyanines, Metal free phthalocyanine, Cyclic voltammetry, Diferantial pulse voltammetry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalımada, literatürde kayıtlı olmayan yeni bir tip ftalosiyanin bileii ve bu yeni bileiin kompleksleri sentezlendi. Merkaptofenol (1) ile 2-bromoetanol (2) ün reaksiyonu sonucu 2-(feniltiyo)etanol (3) bileiin elde edildi. 2-(feniltiyo)etanol (3) ile 4- nitroftalonitrilin (4) reaksiyonu sonucu 4-[2-(feniltiyo)etoksi]ftalonitril (5) bileii elde edildi. Bu bileiin 2-(dimetilamino)etanol ile reaksiyonu sonucu da metalsiz ftalosiyanin (6) elde edilmitir. Daha sonra (5) bileiinin 2-(dimetilamino)etanol içerisinde Ni, Cu, Zn ve Co tuzları ile ayrı ayrı reaksiyonu sonucu metalli ftalosiyaninler (7), (8), (9), (10) sentezlenmitir. Ardından (6), (9), (10) bileiklerinin elektrokimyasal özellikleri siklik voltametre (CV) ve diferansiyel puls voltametre (DPV) yöntemleri ile incelenmitir. Elde edilen bileiklerin yapıları IR, 13C-NMR, 1H-NMR, ve MS spektral verileri ile aydınlatılmıtır.
Özet (Çeviri)
In this work, A new type soluble phthalocyanine and its complexes not recording in literature were synthesized. 2-(phenylthio)ethanol (3) was prepared by the reaction of mercaptophenol (1) with 2-bromoethanol (2). 4-[2-(phenylthio)ethoxy]phthalonitrile (5) was prepared by the reaction of 2-(phenylthio)ethanol (3) with 4-nitrophthalonitrile (4). The metal free phthalocyanine was synthesized from compound (5) in dimethylaminoethanol. Metallophthalocyanines (7), (8), (9), (10) were sythesized by the reaction of compound (5) in dimethylaminoethanol with Ni, Cu, Zn, Co salts, respectively. Then, electrochemical properties of (6), (9), (10) were investigated by using cyclic voltammetry and differantial pulse voltammetry techniques. The structures of the synthesized compounds were identified by using IR, 13C-NMR, 1H-NMR, and MS spectrometers.