Web tabanlı ingilizce öğretim materyalinin tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi
Designing, developing and evaluating Web based language material
- Tez No: 212096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Web Tabanlı Dil Eğitimi, Web Tabanlı İngilizce Öğretim Materyali, Computer Aided Instruction Computer Aided Language Education, Web Based Language Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim öğrencilerine yönelik İngilizce dersi için hazırlanan web tabanlı öğrenme materyalinin İngilizce eğitimindeki etkilerini araştırmaktır. Web tabanlı öğrenme materyali İngilizce derslerine ek kaynak olarak kullanıldı. Web tabanlı dil öğrenme materyali internet teknolojileri ile inglizce derslerine kaynak olması için araştırmacı tarafından geliştirildi. Veriler 3 ilde 9 farklı ilköğretim okulundaki 25 öğretmen ve 140 öğrencide araştırmacı tarafından hazırlanan teknoloji ve ingilizce öğrenmeye karşı tutum, ihtiyaç analizi anketleri, İngilizce öğretmenleriyle yapılan mülakatlar ve öğrenci başarı notlarıyla elde edilmiştir. Yarı deneysel çalışma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada elde edilen veriler araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları göstermiştir ki hazırlanan web tabanlı dil öğretim materyali öğrencilerin derslerindeki başarılarını arttırmış, teknoloji ve ingilizce derslerine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. Öğretmenler web tabanlı ingilizce öğretim materyalinin ihtiyaç duydukları çoklu öğrenme ortamlarına sahip olduğunu, rahat kullanıldığını ve İngilizce müfredatına uygun olarak hazırlandığı için ingilizce derslerinde karşılaştıkları kaynak problemlerine çözüm olacağını belirtmişlerdir. Öğrenciler İngilizce derslerinde web tabanlı dil öğretim materyalini kullanarak daha başarılı olduklarını belirtmiş ve materyali eğlenceli olarak değerlendirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study investigated effects of web based language material for English lessons which was given as a second language at elementary schools. Web based material used as a supplementary material for english lessons. Researcher developed web based material for this study and in the development process internet technologies were used. The data were collected from 25 english education teacher and 140 6th grade students in 9 elementary schools at 3 province through need analyze questionnaire, technology and english attitude scale, interviews and students grade. Quasi-experimental method was used at this study. The results showed that web based language material changed student?s attitudes toward technology and english learning positively and increased student?s success on english lessons. Teachers found web based language material effective and useful as supplementary resource for english lessons. The more than half of the students evaluated the web based language material amazing and instructive.