Murgul (Artvin) bakır madeninin çevresel etkileri
The environmental impacts of Murgul (Artvin) copper mine
- Tez No: 212094
- Danışmanlar: PROF. DR. MİĞRAÇ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Murgul bakır madeni, Çevresel kirlilik, Ham su, Süzülmüş su, Filtrelenmiş su, Su jeokimyası, Dere kumu, Murgul mine, Environmental pollution, Untreated water, Strained water, Filtered water, Water geochemistry, Stream sediment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Murgul (Artvin) bakır madeninin çevresel etkilerini ve çevresel kirliliğin mevsimsel boyutlarını belirlemek amacıyla kuru ve yağışlı olmak üzere iki ayrı sezonda su ve dere kumu jeokimyası çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yağışlı sezonda alınan ham, süzülmüş ve filtrelenmiş su örneklerinde ölçülen fiziksel ve kimyasal parametrelerden sıcaklık, çözünmüş oksijen, As ve Ba su örnek türleri arasında istatistiksel açıdan farklılık göstermiştir. Örnek türlerinin karşılaştırılması sonucunda, hassasiyet gerektiren durumlar için filtrelemenin gerekli olduğu belirlenmiştir. Madenin aktif olarak çalışmadığı dönemlerde alınan ham su örnekleri analiz edilen tüm inorganik parametreler bakımından yüksek kirlilik göstermiştir. Bu örneklerin dinlendirilmesi ve süzülmesi ile tüm inorganik parametreler açısından III. Sınıf Su kriterlerine sahip su elde edilmiştir. Süzme işlemi sonrasında yapılan filtreleme ile inorganik parametreler açısından I. Sınıf Su kriterlerine sahip su elde edilmiştir. Buna karşın madenin aktif olarak çalıştığı dönemlerde, süzme işlemi Cu dışında kalan tüm inorganik kirleticilerin III. Sınıf Su kriterlerine göre engellenmesini sağlamıştır. Filtreleme sonunda da I. Sınıf Su kriterlerine göre Cu, Zn ve Mn; III. Sınıf Su kriterlerine göre ise sadece Cu kirliliğinin devam ettiği görülmüştür. Dere kumlarındaki Fe, S, As, Ba, Cd, Cu, Hg, Pb ve Zn elementleri, 2005 yılında madenin etkin çalışması ve örneklemenin kuru sezonda yapılmış olması sebebiyle atık noktasından itibaren artarken, 2006 yılında madenin düzenli çalışmayışı ve örneklemenin yağışlı sezonda yapılmış olmasından ötürü atık noktasından itibaren azalmaktadır. Silisyum 2005 ve 2006 yıllarında bu elementlerin tam karşıtı bir davranış sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Based on water and stream sediment sampling during wet and dry seasons, this study aims at determining the seasonal variation of environmental pollution caused by the currently working Murgul copper deposit. Statistical analysis suggest that temperature, dissolved oxygen, As and Ba have differences in untreated, strained and filtered water samples collected in wet season. Comparison of sample types indicates that filtered samples are necessary where accuracy is highly significant. All inorganic parameters were found to be highly polluted in untreated water samples collected when the mine is inactive. The resting of such samples and following straining gave rise to clean water for all inorganic parameters with respect to Class III criteria for water. Subsequent filtering achieved highly clean water with respect to first class water criteria concerning inorganic components. However, straining of samples during active periods of the mine prevented all inorganic pollutants except for Cu based on Class III criteria. After additional filtering, Cu, Zn and Mn pollution, and Cu pollution were found to be persistent with respect to Class III and I criteria, respectively. In the year of 2005, the Fe, S, As, Ba, Cd, Cu, Hg, Pb and Zn contents of the stream sediments were increasing from the mine dumps due to the effective working of mine and the sampling in the dry season but in the year of 2006, concentrations of these elements were decreasing owing to inefficient mining activities and wet sampling period. However, Si exhibited different behavior in the year of 2005 and 2006.