Enerji hatları üzerinden delta modülasyonlu ses iletimi
Voice communication over power lines using delta modulation
  1. Tez No: 212102
  2. Yazar: TURGAY DEĞERMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Hatlarından Haberlesme, Delta Modülasyonu, Ses letisimi, FSK Modülasyonu, Power line Communication, Delta Modulation, Voice Communication, FSK Modulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ses iletisimi geçmisten günümüze kadar insanoglunun vazgeçilmezleri arasında yer almıstır Dolayısıyla gelisimi de ihtiyaçların artmasıyla olaganüstü bir hızda gerçeklesmistir. Günümüzde ses iletisiminin bir çok yöntemi vardır. Ses iletisimine göre oldukça yeni bir teknoloji olan enerji hatları vasıtasıyla veri iletimi de bu yöntemler arasında yerini almıstır. Projenin amacı delta modülasyonu ile sayısal forma dönüstürülen analog ses isaretinin enerji hatları üzerinden PLC modemi kullanarak iletiminin saglanmasıdır. Projede delta modülasyonunu gerçeklestirmek için programlanabilir mikro islemci kullanılmıstır. Ayrıca enerji hattı üzerinden ses iletimini yapabilmek için alıcı ve verici PLC modemleri kullanılmıstır. Bu modemler vasıtasıyla bilgi enerji hattına verilmekte ve karsı taraftan yine sayısal formda elde edilebilmektedir. PLC modemleri kullanılarak FSK modülasyonu ile haberlesme yapılmıstır. ST firmasının ürettigi ST7538 tüm devresi kullanılmıstır. Delta modülasyonunu gerçeklestirmek için PIC16F877 mikro islemcisi kullanılmıstır. Bu ana elemanlar haricinde devreyi elektrik hattına baglamak için gerekli bazı elemanlar ile sesi dönüstürmek için (mikrofon, amfi, hoparlör) gerekli diger yan elemanlar da kullanılmıstır. Sonuç olarak sistemde ses haberlesmesi half dublex olarak yapılmıstır. Half dublex iletisim nedeniyle ses haberlesmesinde kesintiler olmaktadır. letisim esnasında meydana gelen gürültüler daha kaliteli filtrelerin kullanılmasıyla giderilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Voice communication has an important place in human life from past to the present. Therefore, development of this system has been in an extraordinary fast. Today there is a lot of way providing voice communication. Power line which is newer technology than voice communication today get a place among these kind of communication techniques. Aim of this project is transmitting analog voice signal transformed digital form using delta modulation over power lines using PLC modems. Micro controller used for delta modulation at this project. And transmitter and receiver PCL modems used for providing voice communication over power lines. These modems transmit data through power line and reproduce digital signal in receiver side. The communication technique used in modems are FSK(Frequency Shift Keying) modulation.ST7538 processor which is produced by ST used in PLC modems. PIC16F877 micro controller used for Delta Modulation. Some voice circuit componenets (microfon, amplifier, speaker) and power line circuit componenets (power source) also used in communication circuit. As result, voice communication is provided as half dublex at this project.. Because of half dublex communication some interrupts stops communication. But voice quality wasn't so good. To get better results, further filter design studies must be continued.