Suda çözülebilir çapraz bağlı polimerlerin dispersiyon polimerizasyonu ile sentezi ve kağıt üretiminde farklı uygulamalardaki performansları
The synthesis of water soluble cross linked polymers by dispersion polymerization and their performance in various applications in papermaking
- Tez No: 212115
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA USTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Chemistry, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dispersiyon Polimerizasyonu, ÇBKP, Tutunma, Drenaj, ÇKM, Dispersion Polymerization, Water Soluble Cross-linked Polymers, Retention, Drainage, Dissolved and Colloidal Materials
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Suda çözülebilir çapraz bağlı katyonik polimerlerlerin (ÇBKP) sentezi ve uygulamasının amaçlandığı tez kapsamında öncelikle, ÇBKP'ler dispersiyon polimerizsyonu ile sentezlenmiştir. Monomer olarak akrilamid (AAm) ve diallildimetilamonyum klorür (DADMAC), çapraz bağlayıcı olarak metilen bis akrilamid (MBA) ve stabilizör olarak polivinilprolidonun (PVP-40) kullanıldığı polimerizasyonlar tert-bütanol (TBA)/su (1.3/1) ortamında, 2,2-azobisisobutironitrile (AIBN) başlatıcısı kullanılarak serbest radikal oluşumuyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalarda, PVP, MBA, AIBN ve monomer konsantrasyonlarının polimerizasyona ve sentezlenen polimer özelliklerine etkileri belirlenmiştir. Sentezlenen polimerlerden bazılarının kağıt endüstrisinde farklı uygulama alanlarındaki performansları belirlenmiş ve ticari olarak yaygın kullanımı olan poli-diallildimetilamonyum klorür (P-DADMAC) ve katyonik poliakrilamidle (KPAM) karşılaştırılmıştır. P-31 ve P-36 nın hem kaolin tutunumunda hem de lif-kaolin süspansiyonun drenajında P-DADMAC' a kıyasla daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, KPAM sahip olduğu yüksek molekül ağırlığı nedeniyle tutunumda ve drenajda daha yüksek performansa sahip olduğu tespit edilmiştir. ÇBKP' lerin lif üzerine çözülmüş ve koloidal madde (ÇKM) adsorpsiyonunda etkili olduğu ve SiO2 model yüzeyde yakın molekül ağırlığına sahip lineer polimerlerden daha kalın tabaka oluşturup daha fazla ÇKM adsorpsiyonuna neden olduğu bulunmuştur. Bunlara ilaveten, polimerlerin kağıt dirençlerine etkisi incelenmiş ve ÇBKP'lerin KPAM' den daha fazla direnç artışı sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tez kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda suda çözülebilir ÇBKP'lerin dispersiyon polimerizasyonu ile kolayca sentezlenebileceği ve sentezlenen polimerlerin kağıt endüstrisi için yük yoğunluğu ve molekül ağırlığına bağlı olarak lineer polimerlerden daha avantajlı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the water soluble cross-linked cationic polymers were synthesized with dispersion polymerzatin method and their applications were investigated. Acrylamide (Am) and diallyldimethylammonium chloride (DADMAC) as monomers, N,N?-methylene-bisacrylamide (MBA) as the cross-linker, polyvinylprolidone (PVP) as the stabilizator and 2,2- azobisisobutyronitrile (AIBN) as the initiator were used in polymerization. Dispersiyon polymerization was carried out with free radical formation in mixture of tert-butanol (TBA)/water. The effects of PVP, MBA, PVP and initial monomer concentrations on polymerization and polymer properties were studied. The performances of some synthesized polymers in papermaking applications were investigated and results were compared with performances of poly-diallyldimethylammonium chloride (P-DADMAC) and cationic polyacrylamide (KPAM). It was determined that P-31 and P-36 were better than P-DADMAC in kaolin retention and drainage of fiber-kaolin suspension. However, KPAM gave better results than all polymers. The synthesized polymers were found to be effective in fixating the dissolved and colloidal materials onto fibers. QCMD results showed that these polymers formed thicker layer onto SiO2 surfaces. Thus, larger amount of dissolved and colloidal materials adsorbed on polymeric layer. Additionally, the effects of polymers on strength of paper were examined and synthesized polymers gave better paper strength than KPAM. Consequently, the experiments showed that water soluble crosslinked polymers were synthesized simply with dispersion polymerization and had advantageous over the linear polymers.