Sarp-Samsun sahil karayolu çevresindeki karayosunu ve likenlerde element analizi
Elemental analysis of mosses and lichens along Sarp-Samsun highway in Turkey by EDXRF and AAS spectrometry
  1. Tez No: 212116
  2. Yazar: BAHADIR KOZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karayosunu, Liken, Elementel Analiz, EDXRF, AAS, Moss, Lichen, Elemental Analyses, EDXRF, AAS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada, Sarp-Samsun sahil karayolu çevresinden 2005-2006 yıllarında toplanan 21 tür karayosununun ve 5 tür likenin EDXRF ve AAS teknikleri kullanılarak element analizi gerçeklestirildi. 400 mesh'lik eleklerden elenerek 40 mg'lık tablet haline getirilen karayosunu ve liken örnekleri 241Am radyoaktif kaynağından yayılan 59,5 keV'lik fotonlara ve 55Fe radyoaktif kaynağından yayılan 5,95 keV'lik fotonlara maruz bırakıldı. Numunelerden geçen fotonlar Ultra LEGe dedektörü ve buna bağlı çok kanallı analizör kullanılarak sayıldı. EDXRF ile analizler neticesinde P, K, Ca, Ti, Fe, Cu, Sr, Y, Sn, Ba tesbit edildi. EDXRF'de dedeksiyon limitinin altında kalan elementler AAS tekniği ile yapılan sayımlar neticesinde ise Na, Mg, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn, Cd ve Pb tesbit edildi. Ayrıca 6 karayosunu türüne 3 farklı konsantrasyonda Pb çözeltisinden verilerek karayosunlarının Pb tutabilme kapasiteleri arastırıldı. Bunun neticesinde farklı karayosunu türlerinin değisik kapasitelerde Pb tutabildikleri gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, elemental analysis in 5 species lichen and 21 species mosses collected on 2005-2006 from Sarp- Samsun highway was performed samples by using EDXRF and AAS techniques. For analysis with EDXRF, the 40 mg tablets which were prepared from lichen and moss samples by sieving with 400 mesh, were irradiated by 241Am and 55Fe radioactive sources emitting 59,5 and 5,95 keV photons, respectively. Photons passed through the samples were counted by Ultra LEGe detector with multi channel analyser. After the analysis with EDXRF it was found that the samples contain P, K, Ca, Ti, Fe, Cu, Sr, Y, Sn and Ba. Because of the detection limit of EDXRF, Na, Mg, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn, Cd, and Pb were identified by using AAS. ?n addition, 6 different moss samples were given 3 different Pb concentrated solutions in order to observe the Pb absorption capacity of these samples. ?t was observed that different moss species has different Pb absorption capacity.