Tutkallı tabakalanmış ahşap strüktür sistemlerinin mimaride kullanım olanakları
The facilities of using glued laminated timber structural systems in architectural field
  1. Tez No: 212117
  2. Yazar: PINAR ALTUNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE PEHLEVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tutkallı tabakalanmış ahşap, ahşap yapı malzemesi, strüktür sistemleri, Glued laminated timber, timber structural material, structural systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Strüktürel amaçlı kullanılan tutkallı tabakalanmış ahşap, uygun standartlarda seçimi, tasnifi ve ön hazırlığı yapılan ahşap tabakaların uygun bağlayıcılarla birbirine bağlanmasıyla elde edilen, basınç mukavemet dereceleri hesaplanmış birleşik ürünlerdir. Ahşap malzeme konusunda yaşanan değişim ilginç boyutlara ulaşmıştır. Çeşitli nedenlerle azalan ve pahalılaşan ahşap malzemede, kullanım eğilimi masif ahşaptan kaplamalık ahşaba, daha sonra da ahşap kökenli niteliği iyileştirilmiş malzemelere doğru değişmiştir. 1910'lu yıllarda Hetzer ile ilk kez uygulanan tutkallı ahşap konstrüksiyonlar 2.Dünya Savaşı sonrası plastik tutkalların gelişimiyle lamine teknolojisinde geniş olanaklara ulaşmıştır. Belli bir sıcaklık altında preslenerek üretilen bu malzeme yüksek mekanik dayanımı, yüksek yangın direnci, su ve su buharına büyük dayanıklılık göstermesi, hafifliği vb. özellikleri nedeniyle 20. yüzyılın başlarından itibaren mimarlık alanında çok daha etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, tutkallı tabakalanmış ahşap malzeme ve tutkallı tabakalanmış ahşap strüktür sistemlerinin mimarlık alanındaki kullanım olanaklarını tanıtmak amaçlanmıştır. Çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme ve sonuçlar olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Genel bilgiler bölümünde; çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, ahşap yapı malzemesi ve endüstrileşmiş ahşap ürünlerle ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Yapılan çalışmalar bölümünde; çalışmanın konusu olan tutkallı tabakalanmış ahşap malzeme detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde yapılan ön araştırmalar sonucunda belirlenen örnek yapıların analizi için oluşturulan analiz formunun içeriği üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm olan bulgular ve irdelemeler bölümünde; analizi yapılan örnek yapılardan elde edilen bulgulara yer verilmiş ve bunlar literatürdeki bilgilerle karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Dördüncü bölümde bu çalışmadan ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The glued laminated timber used for structural purpose, made by connecting wooden layers which are prepared, classified and choused at suitable stable standard with proper connector, are products which its resistance degree are checked. The changes about wooden materials has reached an exciting point. The usage of wooden materials decreased because of several reasons and high price. But the tendency of usage wooden materials has changed from using solid wood to using wood veneer lumber and then to use wooden based materials which its timber quality has been improved. The glued timber, first used by Hetzer, has reached wide using areas with the help of improved plastic glues after II. World War. This material, produced by pressing it under certain temperature, has become popular in architecture field as a result of being highly resistant to burning, showing highly resistance to water and steam, being light and etc., has widely come into operation in architecture field. In this study, it is intended to introduce the facilities of using the glued laminated timber material and the glued laminated timber structural systems. This study consist of four chapters including general information?s, operations, findings and critics and finally results. In the chapter of general information?s, the aim and the extend of the study are explained and some general information?s are stated about wooden construction materials and industrial timber stuffs. In the chapter of operations, the glued laminated timber which is already the subject of this study is dealt with in detail. In addition to this, the contend of analyzing report, which is created to analyze the model construction identified by the results of preliminary works done in this section, is dealt with. In the third chapter, the chapter of findings and critics, the findings gained from model construction are stated and these findings are contrastively criticized with the informations in literature. In the fourth chapter, the informations gained from these studies are stated.