Suda çözünebilen p-sülfonato-kaliks[4]aren'in sentezi ve naproksenin çözünürlüğünün artırılmasında kullanılması
Synthesis of p-sülphonatocalix[4]arene and its using for enhancement of solubility of naproxen in water
- Tez No: 212317
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DİNÇER BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, Kaliks[4]aren, Naproksen, Naproksen'in çözünürlüğü
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada; suda oldukça az çözünen ve çözünürlüğünü artırmak için ilaç sanayisinde, sodyum tuzu olarak pazarlanan, non-steroid yapıda bulunan, IUPAC'a göre adlandırılması (+)-(S)-2-(6-methoxynaphthalen-2-yl)propanoic acid olan Naproksen'in, suda çözünürlüğünü artırmak amaçlanmıstır. Yapılan deneylerin ilk kısmında; ß-siklodekstrin ile Naproksen; pH'ları 2.5, 3.5 ve 4.5 olan su içinde oda sıcaklığında etkilestirilerek elde edilen çözeltilerin UVvisible ve IR spektrumları alınmıstır. Alınan spektrumlardan ß-siklodekstrin'in, Naproksen ile kompleks olusturduğu, Naproksenin çözünürlüğünü, çözücünün pH'ına bağlı olarak 2.1 ile 3.1 kat arasında arttığı gözlemlenmistir. ?kinci kısımda; p-tert-bütilkaliks[4]aren sentezlenerek, p-tert-bütil grupları literatürlerde belirtilen metodlarla giderildikten sonra elde edilen kaliks[4]aren sülfolanmıs ve p-sülfonatokaliks[4]aren elde edilmistir. Elde edilen p-sülfonatokaliks[4]aren ile Naproksen; oda sıcaklığında, pH'ları 2.5, 3.5, 4.5 olan sulu çözeltide 2 saat, etkilestirilmis ve elde edilen çözeltilerin UV-visible ve IR spektrumlarından faydalanarak, Naproksen'in p-sülfonatokaliks[4]aren ile kompleks yaptığı ve Naproksen'in çözünürlüğünün pH:2.5'da18.4 kat, pH:3.5'ta 21.6 kat, pH:4.5'da 12.4 kat arttığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
In this study it was purposed that water solubility of Naproxen; which dissolves quiet little amount in water and is marketed as sodium salt in medicine industry for increasing its solubility, is existed non-steroid structure, is named (+)-(S)-2-(6- methoxynaphthalen-2-yl)propanoic acid according to IUPAC, is increased. In the first step of experiments; UV-visible spectum of solution which was obtained to sympathize with ß-cyclodextrin and naproxen in distiled water at various pH (2.5, 3.5, 4.5) at room temperature. It was observed that ß-cyclodextrin has composed complex with naproxen and solubility of naproxen has changed between 2.1 and 3.1. In the second step; p-sulphonatocalix[4]arene was obtained after p-tert-butylcalix[4]aren was synthesized, p-tert-butyl groups were resolved with the methods specifying in the literatures. Obtained p-sulphonatocalix[4]arene was sympathized with Naproxen about 2 hours in water at various pH (2.5,3.5,4.5) at room temperature and it was observed that Naproxen produced complex with p-sulphonatocalix[4]arene and solubility of Naproxen increased 18.5 times at pH:2.5, 21.6 times at pH:3.5 , 12.4 times at pH:4.5. Keywords : Calixarene, Calix[4]arene, Naproxen, Solubility of Naproxen