Konya ili fasulye ekim alanlarındaki fitopatolojik sorunların tespiti ve tanılanması
Determination and description of phytopathological problems in bean production areas in Konya province
- Tez No: 212318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Abiotik, biotik, fasulye, hastalık, Konya, Bean, Konya, biotic, abiotic, diseases
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Konya ili fasulye ekim alanlarındaki fitopatolojik sorunları tespit etmek ve bunları tanılamak amacıyla yapılmıştır. Bunun için Konya ilini temsil edecek, fasulyenin en fazla yetiştirildiği 5 ilçe seçilmiş ve bunların ekim alanının %1'inde 2006 yılı fasulye üretim sezonunda bitkiler fide, çiçek ve bakla-olgunluk dönemindeyken sürveyler yapılmıştır. Sürveyler sonucunda Konya ili fasulye ekiliş alanlarında biotik ve abiotik kaynaklı değişik fitopatolojik sorunlar tespit edilmiştir. Biotik kaynaklı problemlerin en önemlisi olarak değişik fungusların neden oldukları kök çürüklüğü hastalıkları bulunmuştur. Tarla sürveylerinde bitkilerin bu hastalıklara yakalanma oranı; fide dönemi için % 16.42, çiçek dönemi için %14.17 ve baklaolgunluk dönemi için % 15.37 olarak tespit edilmiştir. İzolasyon çalışmaları sonucunda 10 fungus teşhis edilmiştir. En fazla Fusarium equiseti, daha sonra F. oxysporum f.sp. phaseoli, Macrophomina phaseolina, Rhizoctonia solani ve F. solani f.sp. phaseoli isimli funguslar izole edilmiştir. Toplanan hastalıklı bitki örneklerinin besiyerine ekilmeleri sonucunda bunların; fide döneminde % 65.36'sının, çiçek döneminde % 76.27'sinin ve baklaolgunluk döneminde % 68.88'inin Fusarium türleri ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir. Patojenisite testine alınan fungal patojenlerin ortalama patojenisiteleri; R. solani izolatları için % 77.78, F. solani f.sp. phaseoli izolatları için % 56.89, F.oxysporum f.sp. phaseoli izolatları için % 54.96 ve M. phaseolina izolatları için % 40.91 olarak bulunmuştur. Bakteriyel kaynaklı hastalıklar sadece bakla-olgunluk döneminde görülmüş olup, bitkilerin bu hastalıklara yakalanma oranı ortalama % 11.59 olarak bulunmuştur. Çalışma sonucu elde edilen bakteriyel izolatların tamamının Pseudomonas syringae türüne ait olduğu belirlenmiştir. Tüm sürvey dönemlerinde, viral kaynaklı hastalık belirtisi gösteren bitkilerin oranının % 1'in altında olduğu saptanmıştır. Sürvey çalışmalarının gerçekleştirildiği fasulye tarlalarında, abiyotik kaynaklı hastalıklardan demir eksikliği ve kelkafa hastalığı belirtisi gösteren bitkilere rastlanmış olup, her iki hastalığın da Konya ili ortalamasının % 1'den az olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine and to describe of phytopathological problems in bean production areas in Konya province. For this purpose, 5 mostly bean growing districts which represent for Konya province were chosen. And in 2006, survey was carried out in 1% of growing areas of five districts at seedling, blooming and pod-maturing periods of bean. In Konya bean growing areas, different biotic and abiotic phytopathological problems were determined with these surveys. The most important one of the biotic problems was determined as root rot diseases which caused by several fungal pathogens. In field surveys, the average incidence of these diseases on plants, at seedling period were 16.42%, blooming period were 14.17% and pod-maturing period were 15.37% . Ten fungi were described in the result of isolation studies. The most common fungi isolated from the infected plant parts were Fusarium equiseti, F. oxysporum f.sp. phaseoli, Macrophomina phaseolina, Rhizoctonia solani and F. solani f.sp. phaseoli. In nutrient media, the great majority of the samples yielded Fusarium spp. at seedling period 65.36%, at blooming period 76.27% and at pod-maturing period 68.88% of total samples. Average pathogenicity of fungal pathogens which examined for pathogenicity tests were determined as 77.78% for R. solani, 56.89% for F. solani f.sp. phaseoli, 54.96% for F. oxysporum f.sp. phaseoli and 40.91 % for M. phaseolina. Bacterial diseases just observed at pod-maturing period and its incidence for average of Konya province were determined 11.59%. Consequence of the study, all of the bacterial isolates were Pseudomonas syringae. In all survey periods, the percentage of the plants which showed virus symptoms was less than 1% for average of Konya province. In all survey studies, iron deficiency and baldheads diseases were determined in survey areas as abiotic diseases. The incidence of both of the diseases were determined were less than 1% for average of Konya province.