Farklı kaliks[n]aren bağlı manyetik nanopartiküllerin hazırlanması ve toksik bazı aromatik amin ve azo boyaların uzaklaştırılmasında kullanılması
Preparation of magnetic nanoparticles bearing different calix[n]arenes and removal of some toxic aromatic amines and azo dyes from waste water
- Tez No: 286891
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aromatik amin, azo boyalar, kaliksaren, katı-sıvı ekstraksiyon, nanopartikül, Aromatic amine, azo dyes, calixarene, solid-liquid extraction, nanoparticles
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, suda çözenebilen kaliks[4,6]aren türevlerinin sentezini ve seçilmiş bazı toksik aromatik aminler ve azo boyaların katı-sıvı ekstraksiyon çalışmalarını kapsamaktadır.Sentez çalışmalarında, literatürde bilinen metotlara göre p-ter-bütil kaliks[4]aren (1) ve p-ter-bütilkaliks[6]aren (4) sentezlendikten sonra ter-bütil grupları dealkilasyon reaksiyonu ile giderildi. Daha sonra bu bileşikler (2 ve 5) H2SO4 ile etkileştirilerek sülfonat türevlerine (3 ve 6) dönüştürüldü. Sentezlenen makrosiklik bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler (FTIR, 1H NMR) ile aydınlatıldı.Manyetik özellik gösteren makrosiklik bileşikler elde etmek için epoksi uçlu manyetik nanopartiküller (7) literatüre göre FeCl2, Fe(NO3)3, TEOS (tetraetoksisilan) ve 3-glisidiloksi propiltrimetoksisilan kullanılarak hazırlandı. Daha sonra, sentezlenen sülfolanmış kaliksaren bileşikleri (3 ve 6) epoksi uçlu manyetik nanoparçacıklara immobilize edildi (8 ve 9). Sentezlenen manyetik özellikli makrosiklik bileşiklerin yapıları FT-IR, UV-Vis ve TGA teknikleri kullanılarak aydınlatıldı.Bu bileşiklerin katı sıvı ekstraksiyon çalışmaları farklı pH larda seçilen bazı toksik aromatik aminler ve azo boyalar kullanılarak gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
This study contains the synthesis of water soluble calix[4,6]arene derivatives and solid-liquid extraction studies toward some selected carcinogenic aromatic amine or azo dyes.In syntheses, after p-ter-butylcalix[4]aren (1) and p-ter-butylcalix[6]aren (4) were synthesized according to literature, the t-butyl groups of these compounds were removed with dealkilation reaction. Then these compounds (2 and 5) converted to their sulfonato derivatives (3 and 6) using H2SO4. The structures of synthesized macrocyclic compounds were characterized using spectroscopic techniques (FT-IR, 1H NMR).To obtain the the macrocyclic compounds having magnetic property, the epoxy pointed magnetic nanoparticles (7) were prepared using FeCl2, Fe(NO3)3, TEOS (tetraetoxysilane) ve 3-glycidoxypropyltrimetoxysilane. The synthesized sulfonato derivatives of calixarene (3 and 6) were immobilized onto the magnetic nanoparticles bearing epoxy groups (8 and 9). The structures of synthesized macrocyclic compounds were characterized by FT-IR, UV-vis and TGA techniques.The solid-liquid extraction studies of these compounds were realized using some selected azo dyes and aromatic amines at different pHs.