Kaliks[4]arenin yeni Schiff baz türevlerinin sentezi ve metal katyonu ekstraksiyonunda kullanılması
The synthesis of new Schiff base of calix[4]arene and using in extraction of metal cation
  1. Tez No: 212325
  2. Yazar: MEVLÜT BAYRAKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF ERTUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, ß-Ketoimin, Faz-transfer reaksiyonu, Schiff bazı, Calixarene, ß-Ketoimin, Phase-transfer reaction, Schiff-base
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma değişik fonksiyonel gruplar ihtiva eden ß-ketoimin türevli kaliksaren bileşiklerinin sentezi ve bu bileşiklerin faz transfer reaksiyonlarının incelenmesini içermektedir. Sentezlenen makrosiklik bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler (FTIR, 1H NMR), element analizi ölçümler kullanılarak aydınlatıldı. Sentez çalışmalarında, literatürde belirtilen metoda göre 5,11,17,23-tetra-t-bütil- 25,26,27,28-tetrahidroksikaliks[4]aren (1) sentezlendikten sonra, bu bileşiğin dialkilnitril türevi (2), susuz asetonun çözücü olarak kullanıldığı ortamda K2CO3 ve NaI beraberinde klorasetonitril ile etkileştirilerek sentezlendi. Daha sonra 2'nolu bileşikteki nitril grupları BH3.THF ile kuru THF ortamında etkileştirilerek indirgendikten sonra elde edilen 3'nolu bileşik asetilaseton türevleri ile reaksiyona sokularak ß-ketoimin yapısındaki bileşik 4 ve 5 elde edildi. Sentezlenen bu bileşiklerin iyon taşıma özelliklerini incelemek amacıyla bazı alkali (Li+, Na+, K+ ve Cs+) ve geçiş metal (Co+2, Ni+2, Cu2+, Cd2+, Hg2+ ve Pb2+) pikrat çözeltileri ile sıvı-sıvı ekstraksiyon çalışmaları yapıldı.
Özet (Çeviri)
The study comprises synthesis of calixarenes compounds with ß-ketoimin derivative containing different functional groups and investigation of their phase-transfer reactions. The molecular structures of the synthesized compounds were characterized by spectroscopic techniques (FTIR, 1H NMR), elemental analysis. In the synthetic work, the synthesis of 5,11,17,23-tetra-tert-butyl-25,26,27,28- tetrahydroxycalix[4]arene 1, and its conversion to its dialkylnitrile derivative 2 by the treatment with chloroacetonitrile in dry acetone in the presence of K2CO3 and NaI was made according to the literature methods. After the reduction of nitrile groups of this synthesized compounds (2) with BH3.THF in dry THF, compound 3 was obtained, which was sequentially reacted with acetylacetone derivatives to obtain compound 4 and 5 with ß-ketoimin structure. Liquid-liquid extraction studies were performed to investigate the ion transfer properties of these synthesized compounds with alkali (Li+, Na+, K+ ve Cs+) and transition metal (Co+2, Ni+2, Cu2+, Cd2+, Hg2+ ve Pb2+) picrate solutions.