Faktör analizi ve tarımsal araştırmalarda elde edilen verilere uygulanması üzerine bir çalışma
A study on factor analysis and its application to agricultural data
- Tez No: 212329
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN TOZLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Faktör analizi, kuzu besisi, vücut ölçüleri, karkas degerleri, Factor analysis, lamp fattening, body measurements, carcass measurements
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısma, çok degiskenli istatistik tekniklerinden biri olan faktör analizinin açıklanması ve tarımsal arastırmalarda yararlanma imkanını göstermek amacıyla yapılmıstır. Faktör analizi etraflı olarak açıklanmaya çalısılmıs ve analizin yapılması ve sonuçların yorumlanması iki örnek üzerinde gösterilmistir. Yerli koyun ırklarında yapılan kuzu besisi denemesinden elde edilen vücut ölçülerine ait veriler ile karkas degerleri ayrı ayrı analiz edilmistir. Vücut ölçüleri verilerine uygulanan faktör analizi sonuçlarında iki faktör tespit edilmistir. Vücut ölçüleri verilerine uygulanan faktör analizi sonucunda iki faktör tespit edilmis olup bu faktörlerin toplam varyansın %98'ini açıkladıgı, 1. faktörün toplam varyansın %59'unu, 2. faktörün ise % 39'unu açıkladıgı belirlenmistir. Karkas verilerine uygulanan faktör analizi sonucunda ise 3 faktör belirlenmis, toplam varyansın, 1. faktör % 39'unu, 2. faktör %27'sini ve 3. faktör ise % 28'ini açıkladıgı tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study carried out to explain and define using possibilities of factor analysis in the analysis in the analysis of agricultural data. Factor analysis was explained and analysis procedure and results showed with two examples Body measurements and carcass measurements data was obtained an experiment on sheep fattening, body measurements data and carcass measurements data analyzed using factor analysis procedure. Factor analysis results for body weight data showed that Factor I and Factor II explained %59 and %39 of total variance, respectively. Analysis results of carcass measurements data showed that 3 factors was obtained and Factor I, Factor II and Factor III explained %39, %27 and %28 of total variance, respectively.