Doğu Akdeniz bölgesi örtü altı sebze yetiştiriciliğinde pamuk beyazsineği, Bemisia tabaci genn. (Homoptera:Aleyrodidae)'nin biyolojik mücadelesinde avcı böcek, Serangium parcesetosum sicard (Coleoptera:Coccinellidae)'un kullanılabilme imkânlarının araştırılması
Investigations on using possibilities of predatory ladybird, Serangium parcesetosum sicard (Coleoptera:Coccinellidae), against the cotton whitefly, Bemisia tabaci genn. (Homoptera:Aleyrodidae) in protected cultivation of vegetables in the East Mediterranean region of Turkey
  1. Tez No: 212330
  2. Yazar: HALİL KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN YİĞİT, PROF. DR. ÖZDEMİR ALAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bemisia tabaci, Serangium parcesetosum, biyolojik savas, patlıcan, sera, fumajinlenme, Eretmocerus mundus, Bemisia tabaci, Serangium parcesetosum, biological control, greenhouse, egg plant, sooty ?mold, Eretmocerus mundus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada, avcı böcek, Serangium parcesetosum Sicard. (Coleoptera, Coccinellidae)'un, örtü altı patlıcan yetistiriciliginin önemli sorunlarından birisi olan Pamuk beyazsinegi, Bemisia tabaci Genn. (Homoptera, Aleyrodidae) üzerindeki etkinligi ısıtmasız sera ve laboratuar sartlarında arastırılmıs; ayrıca avcı böcegin endemik parazitoit, Eretmocerus mundus Mercet (Hymenoptera: Aphelinidae) tarafından parazitlenmis av ile olan etkilesimi laboratuar sartlarında belirlenmistir. Salım çalısmalarında B. tabaci ile bulasık patlıcan serasına, S. parcesetosum 2 veya 4 ergin avcı / bitki oranlarında salınarak, avcı böcek ve zararlının populasyonları birlikte takip edilmistir. Bunlara ek olarak S. parcesetosum'un B. tabaci `yi baskı altına almadaki basarısını ölçmek amacıyla her deneme sonunda zararlının patlıcanın yaprakları üzerinde sebep oldugu fumajinlenme indeks degerleri de belirlenmistir. Salım çalısmalarında baslangıçtaki av yogunluguna baglı olarak, S. parcesetosum'un 2 veya 4 ergin / bitki oranlarında salımının, sera ortalama sıcaklıgının 20°C'nin üzerinde seyrettigi durumlarda Pamuk beyazsinegi populasyonunu 14 ilâ 21 günde baskı altına alabildigi ve salım parsellerinde fumajinlenmenin önlendigi belirlenmistir. Avcı böcegin ergin ve larva (L4) dönemlerinin, içerisinde parazitoit, E. mundus pupası bulunan B. tabaci larva veya pupası ile beslenmedigi ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
In this study the efficacy of predatory ladybird, Serangium parcesetosum Sicard. (Coleoptera, Coccinellidae) on the Cotton whitefly, Bemisia tabaci Genn. (Homoptera, Aleyrodidae) which is the one of the main problems on eggplant in protected cultivation was revealed under laboratory and unheated greenhouse conditions. In addition, it is determined that interactions of the predator with parasitized Cotton whitefly by native parasitoid, Eretmocerus mundus Mercet (Hymenoptera: Aphelinidae) under laboratory conditions. In release experiments, Serangium parcesetosum at different release rates, 2 or 4 adults per plant were released into confined populations of B. tabaci on eggplant, grown in unheated greenhouse. S. parcesetosum and B. tabaci were sampled weekly during the growing season. Sooty?mold growth on honeydew excreted by the Cotton whitefly on the plants was also evaluated at the end of the study as measure of the predator?s success. In release treatments, depending on beginning prey populations, releasing of Serangium parcesetosum, 2 or 4 adult per plant ratios suppressed Cotton whitefly populations within 14-21 days, provided that the greenhouse temperature is higher than 20°C. The predator also prevented the sooty-mold growth on released eggplant plots. It is found that adult and larval (L4) stages of the predator avoided feeding on prey containing parasitoids in pupal stage.