Konya koşullarında güneş pillerinin aydınlatma uygulamalarında kullanım imkanları
A research on the usage of solar cells at illumination in Konya conditions
  1. Tez No: 212365
  2. Yazar: ÖZNUR SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Ziraat, Energy, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Günes pili, günes paneli, aydınlatma, günes enerjisi, Solar cell, solar panel, illumination, solar energy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalısma Konya kosullarında günes pillerinin aydınlatmada kullanımı imkanlarının arastırılmasını amaçlamıstır. Bu amaçla 30.10.2006 ile 18.04.2007 tarihleri arasında ölçümler yapılmıstır. Yapılan ölçümler ve kurulan denemelerle günes enerjisi elektrik enerjisine çevrilmis ve kuru tip akümülatörlerde depo edilmistir. Akümülatörde depolanan enerjinin lamba yakma süresi arastırılmıstır. Konya kosullarında güneslenme süresi arastırılmıs ve uzun yılların ortalamalarına ulasılarak ölçülen degerlerle bir karsılastırma yapılmıstır. Günesten elektrik elde edip kullanmakla elektrik nakil hattı çektirerek elektrik enerjisi kullanmak arasındaki maliyet ve isletme giderleri hesabı ortaya konmus ve konunun ekonomik olup olmadıgı incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this research it was aimed to determine the usage of solar cells at illumination in Konya conditions. Measurements were made between the dates 30.10.2006 and 18.04.2007. After the measurement solar energy was converted to electrical energy and was stored in accumulators. The stored energy in the accumulator was used for lightening and the time was measured. Means of the sunny periods of past years in Konya was investigated and compared with the measurements. At the end the costs of both, solar energy and electrical energy for illumination was calculated to see which one is economical.