Uydu görüntüleri ve hava fotografları kullanılarak düşey engel veri tabanı oluşturmaya yönelik bir çalışma
A study for establishing the vertical obstruction database using satallite images and aerial photos
  1. Tez No: 212366
  2. Yazar: SALMAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Vertical obstracle, database, satallite imagery, aerial photo
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Düşey Engel Verilerinin eksiksiz ve doğru olarak kullanıcıya sunulması amacıyla veri toplama yöntemleri araştırılmış ve kurumlardan toplanan öznitelik verilerine ek olarak yükseklik verilerini tespit etmek maksadıyla iki yöntem üzerinde durulmuştur. Bunlardan birincisi uydu görüntülerinden, bir diğeri ise hava fotoğraflarından koordinat ve yükseklik verilerinin toplanması şeklinde yapılmıştır. Uydu görüntülerinden yapılan çalışmada yükseklik verilerinin doğruluğu ± 2.00 m ve hava fotoğraflarından veri toplama yönteminde ise çözünürlüğü yüksek hava fotoğrafı kullanılmasından dolayı ± 10 cm olarak tespit edilmiştir. Engellerin konumları ve yükseklikleri hesaplanmış ve elde edilen öznitelikler ile birleştirilerek Düşey Engel Verileri grafik olmayan bir veri tabanına girilmiştir. Bu veriler, bir uçağın emniyetli uçuş yapma imkânlarını ortaya koymak amacıyla kullanılmaktadır. Anahtar Kelimeler : Düşey engel , veri tabanı, uydu görüntüsü ve hava fotoğrafı.
Özet (Çeviri)
In order to present the Vertical obstruction Data to the user completely, data collection methods were in vestigated and focused on the two methods for investigating the elevation data in addition to attribute data collected from gevermental institutions. First of them is the obtaining elevation data from satellite imageny and the second one is from the aerial photos. The accuracy of the elevation data extracted from the satellite imageny is ± 2.00 m. and from the aerial photos is ± 10 cm. due to the high resolution. The position and the elevation of the obstacles were calculated and entered into a non-graphical vertical Obstruction Database together with the attributes. These data will be used for putting forword the possibilities of safe flying of a plane.