Edebiyat eserlerinin Web verilerine dayanarak sınıflandırılması
Literature work classification on Web based data
- Tez No: 212370
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, Metin madenciliği, Sınıflama, Terim seçme ve ağırlıklandırma, Bulanık mantı, Data mining, Text mining, Term selecting and weighting, Classifying, Fuzzy Logic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde bir metin madenciliği uygulamasıyapılıştır. Sunulan çalışmada metin sınıflama ve kategorileştirme yöntemleri kullanılarak Internet'te bulunan edebiyat eserlerin sınıflanmasıgerçekleştirilmiştir. Yapılan işlem aslında edebiyat eserleri hakkında , Internet arama motorlarısayesinde web siteler tespit etmek ve birbirleriyle ilgili web sitelerde tekrarlanan kelimeler ile edebiyat eserleri tanımlamak ve sınıflanmaktır. Edebiyat eserlerinin sınıflanmasıiçin vektör destek makineleri kullanılmıştır. Deneysel çalışma kapsamında 2 farklı deney sunulmuştur. Madencilik açısından metnin uygun hale getirilmesi için yapılması gereken en önemli önişlemlerden biri terim seçme ve ağırlıklandırma işlemidir. Bu çalışmada bulanık mantık sistemine dayanan yeni bir terim seçme şemasıda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis one kind of text mining task is solved. In this work, text classification and categorization techniques are used for classification of literature works presented on the Internet. In particular, webpage?s ranked by search engines are retrieved and analyzed to classify the literature works in term of word occurrenc frequencies on related pages. In order to classify the literature works the support vector machines are used. As a part of experimental work of this thesis 2 experiments are performed. From the many available methods for making a text suitable to text mining tasks, the term selecting and weighting schemas are found as most importants. Additionally a new fuzzy logic system based, term selecting scheme is proposed.