MM 106 anacı üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinde meyve büyümesi ve gelişiminin incelenmesi
Determination of fruit growrt and development some apple varieties on MM 106 rootstock
- Tez No: 212371
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ PIRLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: elma çeşitleri, MM 106 anacı, meyve büyümesi ve gelişimi, apple varieties, MM 106 rootstock, fruit growth and development
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, MM 106 anacı üzerine aşılı ve farklı tarihlerde hasat olgunluğuna ulaşan bazı elma çeşitlerinde meyve büyümesi ve gelişiminin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 2006 yılında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Bu amaçla MM 106 anacı üzerine aşılı Jersey Mac, Galaxy Gala ve Braeburn elma çeşitlerinde meyve büyüme eğrilerinin oluşturulması için meyvelerin çap değişimleri meyve tutumundan sonra meyvelerin yaklaşık 1 cm çap değerine ulaştığı tarihten hasat tarihine kadar haftada iki kez düzenli olarak ölçülmüştür. Meyvelerin çap değerleri ilk ölçümlerde Jersey Mac çeşidinde 9.11 mm (04.05.2006), Galaxy Gala çeşidinde 9.39 mm (15.05.2006) ve Braeburn çeşidinde 9.74 mm (11.05.2006) olarak saptanmıştır. Büyüme döneminin sonunda meyvelerin çap değerleri Jersey Mac çeşidinde 71.10 mm (03.08.2006), Galaxy Gala çeşidinde 69.95 mm (28.08.2006) ve Braeburn çeşidinde 72.38 mm (17.10.2006) olarak tespit edilmiştir. Haziran dökümünden sonra beklenen hasat tarihinden bir ay öncesine kadar iki haftada bir, bu tarihten sonra ise haftada bir kez fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tüm çeşitlerde meyve tutumundan hasada kadar meyvelerin sürekli olarak basit (tek) sigmoid eğri oluşturacak şekilde büyüdükleri belirlenmiştir. Meyvelerin büyüme ve gelişimi sırasında ortalama meyve ağırlığı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı ve meyve suyunun pH değerinde artış, meyve eti sertliği ve titre edilebilir asitlikte ise azalma olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of determinating some apple varieties grafted on MM 106 rootstock, fruit growth and development rate which have different dates to reach harvest maturity. The experiment was conducted at Eğirdir Horticultural Research Institute, in 2006. For this reason, changes in the fruit size diameter of Jersey Mac, Galaxy Gala, and Braeburn apple varieties grafted on MM 106 rootstock were regularly evaluated twice a week. In order to determine fruit growth curves. First evaluation was made when the size of fruit diameter was 1 cm, and evaluations lasted until harvest time. In the first evaluation fruit size diameter for Jersey Mac was 9.11 mm ((04.05.2006), for Galaxy Gala 9.39 mm (15.05.2006) and for Braeburn it was 9.74 mm (11.05.2006). At the and of growing period these values were seen to be respectively 71.10 mm (03.08.2006), 69.95 mm (28.08.2006) and 72.38 mm (17.10.2006). From june drop to a month before probable harvest, all physical and chemical analyses were made once in two weeks, and after that period analyses were made once a week. According to results, all varieties grew with a regular sigmoidal curve from fruit set time to harvest. In the growing and developing period, average fruit weight, soluble solids (TSS) content, pH were found to increase, and fruit firmness, titratable acidity were found to decrease.