Anız parçalama makinesinin performans değerlerinin belirlenmesi
The determination of performance values of stubble chopper
- Tez No: 212369
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÇARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sap Parçalama Makinesi, Anız, Bıçak Çevre Hızı, Çalışma Hızı, Güç İhtiyacı, Yakıt Tüketimi, Boyut Dağılımı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada sap parçalama makinesinin üç farklı bıçak çevre hızı (33.35 m/s, 43.46 m/s, 63.59 m/s) ile üç farklı çalışma hızında (2.7 km/h, 4.5 km/h, 7.2 km/h) denenerek, makinenin kuyruk mili güç ihtiyacı, yakıt tüketimi, parçalanmış materyalin boyut dağılımı, hacim ağırlığı ve su tutma kapasitesi özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak bıçak çevre hızının ve çalışma hızının artmasıyla kuyruk mili gücü ihtiyacı ve yakıt tüketimi artmıştır. Parçalanmış materyalin boyutu ise bıçak çevre hızının artmasıyla azalmış, çalışma hızının artmasıyla büyümüştür. Hacim ağırlığı ve su tutma kapasitesi parça boyutuna bağlı olarak parça boyutunun küçülmesi ile artış göstermiş bu artış makinenin parçalama etkinliğinin bir göstergesi sayılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, stubble chopper machine were tested in three different periferal velocity of blade (33.35 m/s, 43.46 m/s, 63.59 m/s) and three different working velocity (2.7 km/h, 4.5 km/h, 7.2 km/h). Dimension distribution, bulk density and capacity of water content of chopped stubble, P.T.O power requirements and fuel consumption of machine were investigated. Consequently, P.T.O power requirements and fuel consumption increased as increasing blade periferal velocity and working velocity. Chopped stubble dimension was to be smaller with increasing blade velocity but icreasing working velocity caused to grow chopped stubble dimension. The bulk density and capacity of water content of stubble increased as a depending on chopped stubble dimension. This increasing was presumed of indicative machine chopping effectiveness. Keywords : Stubble Chopper Machine, Stubble, Blade Periferal Velocity, Working Speed, Power Requirements, Fuel Consumption, Dimension Distribution