Anadolu geleneksel konut dokusundaki çıkmaz sokak işlevinin günümüzdeki durumunun irdelenmesi
The research of the today's situation of dead-end street function in Anatolian traditional housing tissue
- Tez No: 212373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA ALKAN BALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yarı kamusal mekan, Yarı özel mekan, Çıkmaz sokak, Komsuluk, Semi Public space, Semi Private space, Dead-end Street, Neighbourhood
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalısmada; yarı kamusal-yarı özel mekan özelliğiyle insanların yasam sekillerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan çıkmaz sokakların, günümüzdeki durumunu tespit etmek amaçlanmıstır. Çünkü günümüz kentlerinin önemli sorunlarından biri de özel mekan ve kamusal mekan arasındaki keskin geçislerdir. Çıkmaz sokaklar, geçmiste, kamusal mekan ile özel mekan arasında yer alan yumusak, kademeli ve hiyerarsik geçisi sağlayan yapılar ile, keskin geçis sorununa alternatif bir çözüm sunmuslardır. Çalısmada kamusal-özel, yarı kamusal-yarı özel mekan, çıkmaz sokak kavramlarının tanımı yapıldıktan sonra, geleneksel konut dokusu ve günümüz konut dokusunda yarı özel ve yarı kamusal mekanlar, sosyal ve fiziksel-mekansal açıdan irdelenmistir. Geleneksel konut dokusu ve modern konut dokusu içinde örnek alan olarak seçilen, Konya Kenti'nde tespit edilen iki alanda yarı kamusal-yarı özel mekanların sosyal ve fizikselmekansal özellikleri karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, come out welding from people?s lifestyles with it?s semi public-semi private characteristic, the determination of cul de sac?s today?s condition is aimed. Because, one of the significant problems of today?s cities is the sharp-edged transition between private and public space. Cul-de-sac has offered an alternative solution to the sharp-edged transition problem, with the buildings between public and private spaces which provide soft, gradual and hierarchic transition. This study, after defining of public-private, semi public-semi private space, dead-end street concepts, semi private and semi public places are both examined with the social and physical-spatial aspects in traditional and today?s housing textures. The semi public-semi private spaces' social and physical characteristics have compared in two places which choosen as example area, determined in Konya City.