Büyük ölçekli harita üretim çalışmalarında güncellenmiş Türkiye jeoidi (TG-99A) ve yeni Türkiye jeoidi (TG-03)'ün doğrudan kullanılabilirliğinin araştırılması
Research for the directly use of updated Turkish geoid (TG-99A) and new Turkish geoid (TG-03) in large scale map production works
- Tez No: 212375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Jeoit, Jeoit Yüksekligi, Elipsoit Yüksekligi, Ortometrik Yükseklik, GPS, Geoid, Geoid Height, Ellipsoid Height Orthometrical Height, GPS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
GPS teknigi ile, jeodezik amaçlı konum belirlemede, nokta yükseklikleri sistemin referans elipsoidi, WGS84'e göre belirlenir. Ancak çogu mühendislik çalısmalarında elipsoidal yükseklikler yerine jeoide göre tanımlanan ortometrik yüksekliklere gereksinim duyulur. Bu çalısmada; büyük ölçekli harita üretim çalısmalarında Güncellenmis Türkiye Jeoidi (TG-99A) ve Yeni Türkiye Jeoidi (TG-03) jeoit modellerinin, yer kontrol noktalarındaki elipsoit yüksekliklerinin ülke yükseklik sistemimize dönüstürülmesinde dogrudan kullanılabilirligi arastırılmıstır. Bu kapsamda, Türkiye geneline dagılmıs 162 noktada; TG-99A ve TG-03 jeoit modellerinden hesaplanan jeoit yükseklikleri ile, bu noktaların GPS/Nivelman teknigi ile belirlenmis jeoit yükseklikleri arasındaki farklar incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In point positioning with geodetic purposes, the point heights are determined according to WGS84 reference ellipsoid of the system. However, in majority of the engineering projects, orthometric heights are required instead of GPS heights. In this study, the directly use of ellipsoid heights of Updated Turkey Geoid (TG-99A) and New Turkey Geoid (TG-03) geoid models has been explored in converting into normal orthometrical height systems presently used in our country. In this regard, at 162 points dispersed in Turkey, differences between calculated geoid heights of TG-99A and TG-03 geoid models and geoid heights determined with GPS/Leveling technique have been examined.