İlköğretim 7. sınıf matematik konularının öğretiminde soru-cevap metodu ile analoji metodunun öğrencilerin matematik başarılarına etkileri yönünden karşılaştırılması
Comparing the effectiveness of question-answer and analogy technique for success in mathematics of seventh grade students
- Tez No: 212376
- Danışmanlar: DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Analoji metodu, Soru-Cevap Metodu, Analogy technique, Question-Answer Technique
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu arastırmada, lkögretim 7. sınıf matematik konularının ögretiminde soru-cevap metodu ile analoji metodunun ögrencilerin matematik basarılarına etkileri karsılastırılmıstır. Arastırma, 2005?2006 ögretim yılının 2. döneminde Afyon ili Sultandagı ilçesi 75.yıl lkögretim Okulu ve shaklı lkögretim Okullarında ögrenim görmekte olan 60 ögrenciye uygulanmıstır.75.Yıl lkögretim Okulu 7/A sınıfı ögrencileri analoji grubunu (n=30), shaklı lkögretim Okulu 7/A sınıfı ögrencileri ise soru-cevap grubunu(n=30) olusturmustur. lkögretim 7. sınıf Açılar ve Çokgenler ünitesinin konuları analoji grubunda analoji metodu ile soru-cevap grubunda ise soru-cevap metodu ile islenmistir. Konular islenmeden önce ?Seviye Belirleme Testi?(SBT) ve islendikten sonra ?Matematik Basarı Testi?(MBT) uygulanmıstır. Ayrıca konunun bitiminde her iki gruba da 5 sorudan olusan ?Ögrenci Görüs Bildirme Formu?(ÖGBF) uygulanarak islenen derslerle ilgili görüsler alınmıstır. Sonuçlar ?ttesti? ile analiz edilmistir. ki grup arasında anlamlı bir fark elde edilememistir. Ancak analoji ve soru-cevap gruplarının SBT ve MBT puan ortalamaları farkı sonuçlarına bakıldıgında iki grup arasında manidar bir fark oldugu görülmüstür. Ayrıca analoji tekniginin uygulandıgı analoji grubu ögrencilerinin matematik dersi ile ilgili görüslerinin daha olumlu oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this research, effectiveness of question-answer and analogy technique for success in mathematics of seventh grade students have been compared. Study also aims to find out which method is more effective. Research sample is a total of 60 students from 75. Yıl and shaklı Primary School. Survet has been conducted in the second term of 2005-2006 Education Year in Sultandagı, Afyon. The analogy group was formed from the class of 7/A in 75. Yıl Primary School (n=30) and the question-answer group was formed from the class of 7/A in shaklı Primary School. The analogy technique used with the subjects of the unit of Angles and Polygons in the analogy group. At the same time, the question-answer technique used with the same subjects to the question-answer group. Before teaching the subjects, ?Level Determine Test?(LDT) applied. After the teaching process the ?Maths Success Test? (MST) was applied to the each group. Besides at the end of teaching, ?Students Opinion Inform Form? (SOIF) applied. The results were analyzed by ?t-test?. There isn?t a meaningful difference between the two groups. But when it is examined the results of difference between mean values of LDT and MST of the question-answer group and analogy group, it is seemed that there is a difference between the two groups. It is observed that the opinions of students of analogy groups, who are applied the analogy technique, are more positive about Mathematics.