Türkiye'nin değişik illerinden toplanan bazı yerel buğday genotiplerinin çinkoya tepkilerinin belirlenmesi
Determination of response to zinc in some wheat landraces collected from various provinces of Turkey
  1. Tez No: 212389
  2. Yazar: İBRAHİM KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel buğday, çinko, dane verimi, danede çinko içeriği, Wheat landrace, zinc, grain yield, grain zinc concentration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin değişik illerinden toplanan 12 yerel ve 8 tescilli ekmeklik buğday çeşidinin çinko uygulamasına tepkilerinin belirlenmesi amacıyla 2005-2006 ürün yılında, Konya kuru şartlarında yapılmıştır. Araştırma, ana parsellerde çinko alt parsellerde genotipler olacak şekilde tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede iki farklı çinko (ZnSO4.7H2O) dozu uygulanmıştır: 1. doz toprağın mevcut çinko içeriği (?Zn), 2. doz ise tavsiye edilen miktar kadar toprağa ilave edilen (3 kg/da Zn) çinko (+Zn). Denemede çinko uygulamasıyla dane verimi (%30.73), metrekarede başak sayısı (%33.82), başakta dane sayısı (% 37.52), başakta dane ağırlığı (%22.35), danede çinko konsantrasyonu (%24.73) ve yaprakta çinko konsantrasyonunda (%12.02) artış, danede fosfor konsantrasyonunda azalma (% 8.5) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine response to zinc fertilization in 12 landraces, collected from wheat growing area of Turkey, and 8 registered wheat cultivars in the rain-fed condition of Konya, during the 2005-2006 growing season. Experimental layout was a Split-Plot in the Completely Randomized Block Design: zinc fertilization as main plot and genotypes as sub-plots. Zinc fertilizer (ZnSO4.7H2O) was done as a single dose (3 kg da-1 Zn) and control plots had no Zn applied. In this study grain yield, spike number m-2, kernel number spike-1, kernel weigh spike-1, grain zinc concentration and flag leaf zinc concentration have been increased with zinc fertilization, 30.73 %, 33.82 %, 37.52 %, 22.35 %, 24.73 % and 12.02 %, respectively. On the other hand grain phosphorus concentration has been decreased (% 8.5) with zinc fertilization.