Ameliyathane klima kontrol sistemleri için bulanık uzman sistem tasarımı
Fuzzy expert system design for operating room?s air-condition control systems
- Tez No: 212390
- Danışmanlar: PROF. DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Klima Sistemleri, Bulanık Kontrol Sistemler, Adaptif Bulanık Kontrol, Operating Room?s Air-Condition Systems, Fuzzy Control Systems, Adaptive Fuzzy Control
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
nsan saglıgının hatta hayatının belirli durumlarında en kritik yerlerinden biri olan ameliyathanelerin normal yasam ortamlarında çok farklı ve özel durumları tasıması gerekmektedir. Bu özel durumlar sürekli belli bir nem, ısı, hava, partikül ve ısıklandırma ile uygun malzeme yerlesim planları olarak sıralanabilir. Ameliyathane için gerekli ve saglıklı ortam sartlarını saglamak hem hastanın saglıgı açısından hayati önem tasır, hem de ameliyatın basarısını ve ameliyatı gerçeklestiren ekibin rahat çalısmasını etkiler. Bu sebeple ameliyathane için gerekli iklim sartlarının saglanması için genis çapta ısıtma, havalandırma ve klima sistemleri kullanılmaktadır. Bu tezde, ameliyathane için gerekli ortam sartlarının saglanması için bulanık uzman sistem (BUS) kontrollü bir tasarım yapılmıstır. Hedeflenen amaç için gerçek ameliyathaneler incelenmis, bu ameliyathanelerde uygulanan sistemler arastırılarak daha verimli, konforlu ve güvenilir bir sistem olup olmadıgı arastırılmıstır. Ayrıca BUS ile bir ameliyathanenin nasıl kontrol edilebilecegi, avantaj ve dezavantajları ii arastırılmıstır. Yukarıda sayılan avantajları saglayabilecegi teorik olarak görülen BUS için bir ameliyathane prototipi yapılarak uygun konfigürasyon tasarlanmıstır. Bu tasarım için ortam ısısı, partikül miktarı, nem degeri ve oksijen miktarı giris parametreleri olarak; temiz hava girisi ve egzoz için fan devirleri çıkıs parametresi olarak seçilmistir. Bir uzman yardımıyla uygun dilsel ifadeler ve bu ifadelerin üyelik fonksiyonları belirlenmistir. Sistemde kullanılması gereken sensörler gruplandırılmıs, bu sensör bilgilerinin tasarlanan bir arabirim ile bilgisayara aktarımı saglanmıstır. Sistem için C# ile bir ara yüz yazılarak veriler anlık olarak sisteme aktarılmıstır. Sistem prototip için en uygun kontrolü saglayıp saglamadıgı ameliyat simüle edilerek kontrol edilmistir. Bu denemelerde sensörlerden alınan giris parametre degerleri ve BUS'ın hesapladıgı çıkıs parametre degerleri bilgisayara kayıt edilip, verilerin geriye dönük olarak kontrol edilebilmesi saglanmıstır. Sonuç olarak çalısmada, BUS ile yapılan ameliyathane prototip kontrolünde iyi sonuçların alındıgı gözlemlenmistir. Yapılan analizler sonucunda BUS ile yapılan kontrolün daha ekonomik, konforlu, güvenilir ve kararlı bir kontrol sagladıgı ve bunun gerçek ameliyathanelerde uygulanabilirligi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
As one of the most critical and vital places for human health theatres have very different and special conditions compared to normal living surroundings. Among these special features, keeping them at a certain level of moisture and temperature, air conditioning, partculing, lightening and the arrangement of materials in a suitable way can be listed. Providing the necessary environmental conditions in the theatres is of vital importance for both the patients? health and for the success of the operation, and for the personnel to work easily. Therefore, in order to provide necessary airconditioning, large heating, and ventilation and air-condition (HVAC) systems are used. In this study, a controlled fuzzy expert system (FES) was designed to provide the conditions necessary for theatres. For this purpose, real theatres have been studied to see if there are more useful, reliable and comfortable ones. How a theatre can be controlled with FES and its advantages and disadvantages have also been researched. iv For a theoretically visible FES to show system?s advantage a prototype theatre was built and a suitable configuration was designed. In this system, heat, particul, moisture and oxygen are used as input parameters, and fresh air entrance and the fan circulation are chosen as output parameters. With the help of an expert, appropriate language expressions and the membrane function of these expressions were defined. The sensors were classified and sensor information was transferred to computer by means of an interface designed. To transfer the data to the system simultaneously, an interface was written in C# . Whether it provides the most suitable control for the system prototype was determined by simulating the operation with varying number of personnel and duration of time. In these trials, input, output and the other necessary parameters were saved in the computer. Consequently, in this study we obtained very good results in prototype theatre control with FES. The results of analyses carried out indicated that the controls performed with FES provide more economical, comfortable, reliable and consistent controls and that they are feasible in real theatres.