Karaman ili merkez ilçede yem bitkilerinin nispi üstünlükleri
Comporatives economic analysis of feed crops in the center town of Karaman
  1. Tez No: 212421
  2. Yazar: AYŞE SAVAŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yem bitkileri, tarla bitkileri, toplam gelir, maliyet, kar, feed crops, field crops, total revenue, cost, profit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu arastırma, 2006 yılında Karaman merkez ilçede üretimi yapılan yem bitkilerinin nispi üstünlüklerini belirlemek amacıyla yürütülmüstür. Yörede yetistirilen baslıca yem bitkileri için fiziki girdi kullanımı, üretim, verim, maliyet, fiyat, karlılık analizleri ve baslıca tarla bitkileri ile karsılastırmalı analizleri belirlenmistir. Arastırmada ön etütler dogrultusunda yem bitkileri yetistiriciliginin yogun oldugu Karaman ili Merkez ilçe seçilmistir. Karaman ili Merkez ilçede yem bitkileri yetistiriciligi yapan tüm tarım isletmeleri çalısmanın populasyonunu olusturmustur. Arastırmada kullanılan veriler basit tesadüfü örnekleme metoduna göre %90 güvenle belirlenen 228 isletmeden anketlerle derlenmistir. Arastırma sonucunda, 1 YTL lik net gelir için bugday, arpa ve fasulye ürünleri içinde en düsük masrafın (0,85YTL) fasulye üretiminde gerektigi tespit edilmistir. Yem bitkilerinden ise 1 YTL'lik net gelir elde edilmesi için en düsük maliyet silajlık mısır, yonca, fig ve hayvan pancarı ürünleri arasında 1,02 YTL ile yonca, 1,06 YTL ile fig üretiminde gerekmektedir. Sonuç olarak; iklim ve cografi yapı bakımından hayvancılık yapmaya uygun olan Karaman'da hayvancılık girdi maliyetlerinin azaltılması için yem bitkileri ekilis alanının hububat aleyhine artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was done for the determination of the comparative advantage of the feed crops which were cultivated in the center county of Karaman in year 2006. For main feed crops in research area, production, yield, cost, price, and profitability were determined. The feed crops profitability was comparative with field crops in the area too. According to pre-searched data, Karaman centre town was selected as survey area by taking into consideration feed production area. The population of the study was all feed producing enterprises in Karaman centre town. The data were collected from 228 feed crops producers which selected by Sample Random Method by the 90% reliability As the result of the study, for 1 YTL profit, the minimum cost (0,85YTL) was required for bean production within wheat, barley, and bean. Also, for 1YTL profit, the minimum costs (1,02), (1,06) were required for clover, and alfalfa respectively within feed crops. Finally, for Karaman, that has the advantage of making feed-animal production due to its climate and its geographical situation, lowering the cost of animal breeding outcomes. For increasing income of the enterprises, feed crops cultivation areas must be increased there for the grain cultivation areas must be decreased.