Hibrit atdişi mısırda farklı gübre çeşitlerinin tane verimi, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri
The effects of different fertilizer kinds on yield, yield components and quality of hybrid dent corn
- Tez No: 212420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, taban gübresi, verim, verim unsurları, Maize, based fertilizer, yield, yield components
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu arastırma, 2005 yılında Konya ili Ilgın ilçesinde farklı taban gübresi çesitlerinin ?OSSK-602? melez atdisi mısır çesidinin tane verimi, verim unsurları ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüstür. ?Tesadüf Blokları Deneme Deseni?ne göre dört tekerrürlü olarak kurulan denemede 15 farklı taban gübresi uygulanmıstır. Arastırmada en yüksek tane verimleri 1328,50 kg/da ve 1324,00 kg/da ile ?20.20.0? ve ?10.20.20+6S+Zn? gübre çesitlerinden elde edilmistir. Arastırmada farklı taban gübresi çesitlerinin tane verimi ile birlikte koçanda tane sayısı, koçanda tane agırlıgı ve bin tane agırlıgı özellikleri üzerine etkileri de istatistiki açıdan önemli bulunmustur. Arastırma sonucunda, mısır yetistiriciliginde taban gübrelerinde yer alan N, P, K'a ilave olarak içerisinde mikro element içeren gübre çesitlerinin etkinliginin toprak yapısı ile çok yakından ilgili oldugu ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different based fertilizer kinds on yield, yield components and quality characters of ?OSSK-602? hybrid dent corn variety in Konya-Ilgın ecological conditions in 2005. The experiment design was ?Randomized Complete Block? and four replications. In the research, 15 based fertilizer kinds were applied on the maize. The ?20.20.0? and ?10.20.20.+6S+Zn? based fertilizer kinds were gave the maximum grain yield with 1328,50 kg da-1 and 1324,00 kg da-1 respectively. Grain yield, grain number per ear, grain weight per ear and 1000 kernel weight were significantly affected from different based fertilizer. The results show that the effects of basic fertilization that contain N, P, K and micro nutrients has to be correlated with based on soil properties.