Bazı hidrojellerin sentezi ve şişme özelliklerinin incelenmesi
The synthesis of some hydrogels and investigation of their swelling properties
- Tez No: 212424
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OKUDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrojel, sıcaklık duyarlılık, şişme, büzülme, NIPAAm, Hydrogel, thermosensitive, swelling, deswelling, NIPAAm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada; NIPAAm, NHMAAm, AA komonomerleri ile PEG400, çapraz bağlayıcı (BIS), başlatıcı-hızlandırıcı sistemi (APS-TEMED) kullanılarak yeni sıcaklık duyarlı hidrojeller sentezlenmiştir. Komonomerlerin miktarları değiştirilerek, jellerin şişme özelliklerindeki değişmeler incelenmiştir. Sentezlenen jellerin destile su içinde 20 oC'de şişme kinetikleri, 80 oC' de büzülme kinetikleri ve farklı sıcaklıklardaki şişme davranışları gravimetrik metodla belirlenmiştir. Üç monomerden çıkılarak elde edilen NIPAAm/AA/NHMAAm/PEG jelleri sentezinde kullanılan AA' nın şişme değerlerine olumlu yönde katkıda bulunduğu, NHMAAm' ın katkısının çok daha az olduğu belirlenmiştir. Tüm jellerin sıcaklık duyarlı oldukları, PEG400 kullanılmayan jellerin şişme özelliklerinin tamamında daha iyi sonuçlar verdiği bulunmuştur. Sentezlenen jellerin yapıları, FT-IR ve SEM teknikleriyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, new thermosensitive hydrogels were synthesized by using NIPAAm, AA, NHMAAm as comonomers and PEG400, BIS as a crosslinker and APS-TEMED as initiator-activator system. Swelling properties of hydrogels were investigated by changing amounts of comonomers. In distilled water, swelling kinetics at 20 oC, deswelling kinetics at 80 oC and swelling behaviour at different temperatures of synthesized hydrogels were determined by gravimetric methods. The amount of AA which is used in the synthesis process of three monomers formed gels, which are NIPAAm/AA/NHMAAm/PEG gels, has positive effect on swelling values. Moreover, the effect of used NHMAAm? s amount in that process is quite less. The truth was found that all the hydrogels are thermosensitive and all the swelling properties of hydrogels which aren?t used PEG400, better than the others. The structures of synthesized hydrogels were characterized by FT-IR and SEM technics.