Türkiye'de yayılış gösteren endemik Muscari aucheri (boiss.) baker ve Muscari discolor boiss. ve Hausskn türlerinin anatomik özellikleri
The anatomical characteristics of endemics Muscari aucheri (boiss.) baker and Muscari discolor boiss. and Hausskn species distributed in Turkey
  1. Tez No: 212433
  2. Yazar: RABİA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜKÖDÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Muscari, Liliaceae, Geofit, Anatomi, Endemik, Türkiye, Muscari, Liliaceae, Geophyte, Anatomy, Endemic, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada süs bitkiciliğinde değer taşıyan, Liliaceae familyasına ait iki endemik geofit türü, Muscari aucheri (Boiss.) Baker ve Muscari discolor Boiss. & Hausskn anatomik olarak incelendi. Anatomik araştırmalarda türlerin kök, skap, soğan ve yaprak kısımları incelendi ve türler arasındaki anatomik benzerlikler ve farklılıklar tespit edildi. Sonuçlar fotoğraf ve tablolarla gösterildi. Kök, skap, soğan ve yaprakların genel yapıları benzer olmakla beraber, hücrelerin diziliş ve boyutlarında farklılık gözlendi. Bitki kısımlarında rafit ve druz krstalleri gözlendi. Her iki türde yaprak amfistomatik, stomalar amaryllis tiptedir. Mezofil yapısı izolateral olarak tespit edildi. Ancak Muscari aucheri'de palizat parankiması iki sıralı, sünger parankiması düzensiz dizilişli iken Muscari discolor'da palizat parankiması tek sıralı, sünger parankiması oldukça düzenli dizilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, from Liliaceae family endemic two geophyte species Muscari aucheri (Boiss.) Baker and Muscari discolor Boiss. & Hauskn plants, which are significiant in decoration metarial, have been investigated anatomical. In anatomical investigation the section of the root, scape, bulb and leaf of species were examined and anatomical similarities and differences between the species were determined. The conclusions were showed by photographs and pictures. Although the general strcture of of the roots, scapes, bulbs and leaves, the cell were showned different in arrangament and dimension. Rapide and druse cyristals were observed in the section of the plant. The leaves are amphistomatic, the stomas are amaryllis type in both species. The mesophyl structure were determined as isolateral. But palisade parenchyma is bilayered, spongy paranchyma is inordered in M. aucheri whereas palisade parenchyma is single layered, spongy paranchyma is quitly ordered in M. discolor.