(Salvia sclareae L.) misk adaçayının yağ asitleri kompozisyonları üzerine morfogenetik değişimlerin incelenmesi
Determination of morfogenetic changes on composition fatty acids of clary sage (Salvia sclareae L.)
  1. Tez No: 212434
  2. Yazar: YASİN KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Salvia sclarea L, 3 ve ?6 yag asitleri, gaz kromatografi, Salvia sclareae L, 3 and ?6 fatty acids, gas chromatography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Salvia sclareae L.'nin bilesiminde C:9 ile C:24 arasında degisen 28 farklı yag asidi belirlenmistir. Salvia sclareae'nın hemen hemen bütün kısımlarında linolenik asit (C18:3), eikosapentaenoik asit (C20:5 EPA), dokosapentaenoik asit (C22:5), dokosahekzaenoik (C22:6 DHA) asitlerden olusan ?3 yag asitleri, 18:2 (linoleik asit), cis?13,16-dokosadienoik asit (C22:2), dokosatetraenoik (C22:4) asitleri içeren ?6 yag asitleri ve diger yag asitleri GC (Gaz kromatografi) ile analiz edilerek tespit edilmistir. Salvia sclareae L.'nin bilesiminde linolenik asit (C18:3), linoleik asitin (C18:2), yag asidi miktarları bitki kısımları toplama dönemlerine ve saatlerine göre degismektedir. Salvia sclareae'da bulunan ?3 yag asitleri ilk toplama zamanında ve gün içi ögle vakitlerinde daha fazla bulunurken, ?6 yag asitleri ise temmuz ayında sabah ve aksam saatlerinde en fazla bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, 28 different fatty acids were determined in the compositions of salvia sclareae L. Fatty acids compositions were seen between C:9 and C:24. it was determined that Salvia Sclareae included the ?3 fatty acids which formed from linolenic acid (C18:3), eikosapentaenoic acid (C20:5 EPA), dokosahekzaenoic acid (C22:6 DHA), ?6 fatty acids which formed from linoleic acid (C18:2 LA), cis? 13,16-dokosadienoic acid (C22:2), dokosatetraenoic acid (C22:4) and other fatty acids species that present in some Salvia sclareae compound and determined by GC. Fatty acids of ?3 are present at noon times while fatty acids of ?6 in the morning and evening times. These values vary depending on part of plant, gathering season and time.