Düşey ve yatay manyetik gradient verilerinin 3-boyutlu modellenmesi ve ters çözümü
3-dimensional modeling and inversion of vertical and horizontal magnetic gradient data
- Tez No: 212455
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik gradiometre, düşey manyetik gradient, hatta dik manyetik gradient, hatta paralel manyetik gradient, 3-B prizmatik yapı, 3-B düz çözüm, 3-B ters çözüm, Magnetic gradiometer, vertical magnetic gradient, magnetic gradient, magnetic gradient perpendicular to line, magnetic gradient parallel to line, 3-D prismatic model, 3-D forward solution, 3-D inversion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Endüstri ve teknolojideki gelişmelerle birlikte günümüzde manyetik ölçümler daha hızlı ve duyarlı hale gelmiştir. Son yıllarda gradient ölçümleri arkeolojik amaçlı araştırmalarda, gömülü metal nesnelerin araştırılmasında ve diğer yakın yüzey araştırmalarında toplam alan ölçümlerine kıyasla daha popüler hale gelmiştir. Bu tez çalışması kapsamında sığ yeraltı yapılarının araştırılmasında kullanılan manyetik gradiometre yönteminde farklı alıcı yönelimleri ve farklı alıcı aralıkları incelenmiştir. Rao ve Babu (1993) tarafından verilen manyetik modelleme alt programları, her alıcı yönelimi ve her alıcı aralığı için manyetik gradient verilerinin sentetik olarak üretilebilmesi için değiştirilerek kullanılmıştır. Bununla birlikte, düşey ve yatay (hem x hem de y yönlerinde) gradient verileri arazi çalışmalarında doğrudan ölçülmüştür. Arazide ölçüm sonucunda haritalanan manyetik gradient belirtilerine neden olan yüzeye yakın yapılara ait parametrelerin bulunması ise doğrusal olmayan Marquardt ters çözüm algoritması kullanılarak yapılmıştır. Tez çalışmasında, düşey ve yatay manyetik gradient belirtilerinin, gelişigüzel mıknatıslanmış ve yönlenmiş 3-B prizmatik yapılardan kaynaklandığı varsayımı yapılmıştır. Kuramsal ve arazi çalışmalarının sonuçları, alıcı yönelimleri ve alıcı aralıklarının aranan yapının derinliğine, boyutlarına, gürültü seviyesine ve arazi şartlarına bağlı olarak seçilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Earth magnetic measurements are now faster and more sensitive together with the industrial and technological developments. Nowadays, gradient measurements are more popular than total field measurements in archaeological researches, research of buried metal materials and other subsurface researches. In this thesis, different receiver orientations and different receiver separations have been considered for the method of magnetic gradiometer used for the research of shallow underground structures. The magnetic modelling subroutines given by Rao and Babu (1993) have modified and have used for producing magnetic gradient data synthetically for every receiver orientation and separation. However, vertical and horizontal (in both x and y directions) gradient data were directly measured in the field survey. Nonlinear Marquardt inversion algorithm was used for estimation of subsurface structures parameters that caused magnetic gradient anomalies which was mapped after field studies. In this thesis, the assumption was done by, vertical and horizontal gradient anomalies are caused by arbitrary magnetized and oriented 3-D prismatic structures. The field and theoretical studies results show that receiver orientations and receiver separations must be chosen according to target structure depth, its dimensions, noise level and terrain conditions.