İnvertazın değişik desteklere immobilizasyonu
Immobilization of invertase onto various supports
- Tez No: 212467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. NURSEVİN ÖZTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: nvertaz, kompozit, hidrojel, immobilizasyon, akrilamid, sepiyolit, Invertase, composite, hydrogel, immobilization, acrylamide, sepiolite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
nvertaz immobilizasyonu için akrilamid-sepiyolit (AAm-Sep) ve akrilamid-sepiyolit-maleik asit (AAm-Sep-MA) kompozit hidrojelleri hazırlandı. Kompozit hidrojellerin karakterizasyonu için spektrofotometrik ve termal analiz yöntemleri kullanıldı. Bu kompozit hidrojellere sisme ve difüzyon denemeleri uygulandı. AAm-Sep-MA'in suda 25 oC ve 60 oC sıcaklıklarda AAm-Sep'tan daha fazla sistigi bulundu. Suyun hidrojellere difüzyonu non-Fickian karakterdedir. nvertaz AAm-Sep ve AAm-Sep?MA'e immobilize edilerek AAm-Sep-Inv ve AAm-Sep-MA-Inv olusturuldu. pH ve sıcaklıkla aktivite degisimi, termal kararlılık, kullanım kararlılıgı, pH kararlılıgı ve saklama kararlılıgı incelendi. Optimum pH degeri serbest enzim için 5.0, AAm-Sep-Inv için 5.5 ve AAm-Sep-MA-Inv için 6.0 olarak bulundu. Optimum sıcaklık degeri serbest enzim için 30 oC, AAm-Sep-Inv için 50 oC ve AAm-Sep-MA-Inv için 40 oC olarak bulundu. Km ve Vmax degerleri serbest enzim, AAm-Sep-Inv ve AAm- Sep-MA-Inv için sırasıyla 11.3 mM ve 2.0 ?mol dk-1, 41 mM ve 8.1 ?mol dk-1, 34.1 mM ve 13.9 ?mol dk-1 olarak bulundu. AAm-Sep-Inv ve AAm-Sep-MA-Inv 25 ardısık kullanım sonunda aktivitesinin % 50-60'sını korudu. AAm-Sep-Inv ve AAm-Sep-MA-Inv yüksek pH-kararlılıgı, sıcaklık kararlılıgı ve saklama kararlılıgı gösterdi.
Özet (Çeviri)
Acrylamide-sepiolite (AAm-Sep) and acrylamide-sepiolite-maleic acid (AAm-Sep-MA) hydrogel composites were prepared. Spectrophotometer and thermal analysis methods were used for characterization of hydrogel composites. These hydrogel composites were used in experiments of swelling and diffusion. It was observed that the swelling of AAm-Sep-MA was greater than the swelling of AAm-Sep in water at 25 oC and 60 oC. Diffusion of water within hydrogel was found to be non-Fickian in character. Invertase was immobilized onto/into AAm- Sep and AAm-Sep-MA and AAm-Sep-Inv and AAm-Sep-MA-Inv were prepared. Various characteristics of imobilized invertase such as the pH-activity curve, the temperature-activity curve, thermal stability, operational stability, pH stability, and storage stability were evaluated. Optimum pH value was fond to be 5.0, 5.5, and 6.0 for free invertase, AAm-Sep-Inv and AAm-Sep-MA-Inv respectively. Optimum temperature was 30 oC, 50 oC and 40 oC for free invertase, AAm-Sep- Inv and AAm-Sep-MA-Inv respectively. It was found as Km = 11.3 mM, Vmax = 2.0 ?mol min-1 for free invertase, Km = 41 mM, Vmax = 8.1 ?mol min-1 for AAm- Sep-Inv and Km = 34.1 mM, Vmax = 13.9 ?mol min-1 for AAm-Sep-MA-Inv respectively. After 25 consecutive cycles AAm-Sep-Inv and AAm-Sep-MA-Inv retained 50-60 % of its initial activity. AAm-Sep-Inv and AAm-Sep-MA-Inv showed excellent pH, temperature and storage stability.