Immobilization of invertase and alpha-amilase using different support systems
İnvertaz ve alfa-amilaz enzimlerinin değişik support sistemleri içinde çapraz bağlama metodu ile immobilizasyonu
  1. Tez No: 29396
  2. Yazar: EMEL (AYSU) EMREGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URAL AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: immobilize invertaz, aamilaz, jelatin, Karboksimetilselüloz, poliakrilamit, krom asetat, krom sülfat, potasyum krom sülfat, immobilized invertase, a-amylase, gelatin, carboxymethylcellulose, polyacrylamide, chromium acetate, chromium sulfate, potassium chromium sulfate Science Codes: 405.04-02 IV
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz INVERTAZ VE a-AMILAZ ENZİMLERİNİN DE?İŞİK SUPPORT SİSTEMLERİ İÇİNDE ÇAPRAZ BA?LAMA METODU İLE İMMOBİLİZASYONU (AYSU) EMREGUL, EMEL Yüksek LİSANS TEZİ, KİMYA ANABİLİM DALI TEZ YÖNETİCİSİ: Prof. Dr. Ural AKBULUT OCAK, 1993, 123 Sayfa İnvertaz (EC 3.2.1.26) ve a-amilaz (EC 3.2.1.1) karboksimetilselüloz/ jelatin ve poliakrilamit/ jelatin sistemleri içinde değişik konsantrasyonlarda. krom (III) asetat, krom (III) sülfat ve potasyum krom (III) sülfat kullanılarak immobilize edilmiştir. Karboksimetilselüloz/jelatin ve poliakrilamit/ jelatin taşıyıcı sistemlerinin, çapraz bağlayıcıların immobilize ve serbest a-amilaz ve invertaz enzimleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır.Serbest ve immobilize enzim aktiviteleri spektrofotometrik olarak Ölçülmüştür. Değişen taşıyıci oranları n değişik çapraz bağlayıcılar kullanılarak hazırlanmış immobilize film stripleri yıkanarak bağlanmıyan a-amilaz ve invertaz miktarları kontrol edilmiştir. Serbest ve immobilize edilmiş invertaz enzimi için substrat ve enzim konsantrasyonları, pH, sicaklik ve inkubasyon suresi optimize edilmiştir. Immobilize a-amilaz ve invertaz in tekrar kullanılirlıği araştırılmıştır. Karboksimetilselüloz ve poliakrilamitin ortamda bulunması relatif aktivitenin, saf jelatine kıyasla, artmasını sağlamiştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMOBILIZATION OF INVERTASE AND a-AMYLASE USING DIFFERENT SUPPORT SYSTEMS BY CHEMICAL CROSSLINKING (AYSU) EMREGUL, Emel M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ural AKBULUT January, 1993, 123 pages Invertase (EC 3.2.1.26) and a-amylase (EC 3.2.1.1.) were immobilized into carboxymethylcellulo- se/ gelatin and polyacrylamide/ gelatin systems in varying ratios using chromium (III) acetate, chromium (III) sulfate and potassium chromium sulfate as crosslinkers with different concentrations. The effect of polyacrylamide/gelatin and carboxymethylcellulose/gelatin support systems and crosslinkers on immobilized a-amylase activity were studied. nxThe effect of polyacrylamide/gelatin, carboxymethylcellulose/gelatin support systems and crosslinkerson immobilized invertase were also investigated. The activities of free and immobilized enzymes were measured spectrophotometrically. The amount of unbounded a- amylase and invertase was controlled by washing the immobilized film strips prepared with varying support ratios and different crosslinker. The optimum conditions of free and immobilized invertase were determined for substrate and enzyme concentrations, pH, temperature and incubation time. The reuse ability of a-amylase and invertase were also investigated. The addition of carboxymethylcellulose and polyacrylamide to gelatin caused an increase in the relative activities compared to gelatin alone.