Fosfatın dolaylı atomik absorpsiyon spektrometrik tayini için bir yol: Piridinyumfosfomolibdat çöktürmesi
A method for indirect atomic absorption spektrometric determination of phosphate: Pyridiniumphosphomolybdate precipitation
- Tez No: 212469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN UYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolaylı AAS analizi, Fosfomolibdat çökmesi, Fosfat tayini, Indirect AAS analysis, phosphomolybdate precipitate, phosphate determination
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezde fosfat tayini için çözücü ekstraksiyonu gerektirmeyen, çöktürmeye dayalı, çöktürücü olarak piridinin kullanıldığı bir dolaylı atomik absorpsiyon spektrometrik (AAS) yöntemi geliştirildi. Bu yöntemi oluşturan adımlar, fosfatın fosfomolibdik asit (FMA) haline dönüştürülüp piridin ile çöktürülmesi, oluşan piridinyumfosfomolibdat çökeleğinin santrifüjlenerek ayrılması, çökeleğin çözülmesi, oluşan çözeltilerin AAS'de 313,3 nm' de molibden absorbansının okunmasıdır. Ayar eğrisi standart fosfor derişimine (ortofosfata eşdeğer olan, çözünür fosfora ait) karşı molibden absorbans sinyallerini gösterecek şekilde oluşturuldu. Kullanılır aralık 5-30 ?g/mL P olarak belirlendi. Yöntem kola içeceklerine ve çözünür fosfor içeren gübre örneklerinin analizi için uygulandığında doğruluk ve kesinlik açısında iyi sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a indirect AAS method based on precipitation and using pyridine as a precipitating reagent for the determination of phosphate was developed without need to any extraction procedure. The steps forming this method are its precipitation with pyridine after the conversion of phosphate into phosphomolybdic acid, seperation of the formed pyridinium phosphomolybdate precipitate and measurement of molybdenium absorbance at 313,3 nm by AAS. Calibration curve was prepared by plotting the absorbance signal of molibdenium the phosphorus concentration (equvalent to ortophosphate and relation to soluble phosphorus). The quantitative concentration range is 5-30 ?g/mL P. The beter results were obtained in view of accuracy and precision when the developed method was applied to the beverages with coca-cola and fertilizer samples containing soluble phosphorus.