Sıcak Çermik-Yıldızeli (Sivas) arası florası
Flora of the region between Sıcak Çermik and Yıldızeli
  1. Tez No: 212478
  2. Yazar: CAFER DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Sıcak çermik, Yıldızeli, Endemik, Türkiye, . Flora, Sıcak çermik, Yıldızeli, Endemic, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu arastırma, Sıcak Çermik- Yıldızeli arası (Sivas) florasını kapsamaktadır. Arastırma materyali, 18 ay süre ile toplanan bitki örneklerinden olusmaktadır. Bu süre içinde toplanan 1274 örnekten, 537 takson tayin edilmistir. 537 taksonun 94'ü ( % 17.5 ) yurdumuz için endemiktir. Arastırma bölgesinin florası 71 familya ve 265 cinse ait 537 takson' dan meydana gelmektedir. Toplam taksonlardan 1'i Pteridophyta, 536'sı Spermatophyta bölümlerine aittir. Gymnospermeae alt bölümü 4, Angiospermae alt bölümü ise 532 taksona sahiptir. Sırasıyla Angiospermae alt bölümüne ait taksonların 70`i Monocotyledonea, 462'si Dicotyledonea sınıfında yer almaktadır. B6 karesinden toplanan 10 takson yeni kayıt durumundadır. Taksonların bitki cografyası bölgelerine dagılım oranları söyledir: ran-Turan elementleri 168 (%31.3), Avrupa-Sibirya elementleri 49 (%9.1), Akdeniz elementi 27 (%5.0), Genis yayılıslı ve yayılısı bilinmeyenler 293 (%54.6). Tür sayısı bakımından en büyük on familyanın sıralaması su sekildedir: Asteraceae (74), Fabaceae (59), Brasicaceae (44), Lamiaceae (43), Poaceae (26), Caryophyllaceae (23), Scrophulariaceae/Boraginaceae (21), Liliaceae (19), Apiaceae ( 17), Rosaceae (16), diger familyalar (174). Arastırma alnındaki en bol cinsler ve takson sayıları söyledir: Astragalus(18), Centaurea/Euphorbia(11), Salvia (10), Alyssum(9), Vicia(8), Trifolium (7), Veronica/Ranunculus/Convolvulus/Medicago/ Silene(6), Onosma/ Iris/ Onobrychis/ Polygonum(5), diger cinsler (142).
Özet (Çeviri)
This research contains the flora of Sıcak Çermik- Yıldızeli (Sivas) region. The studied material contains plant samples which have been collected over 18 months. 1274 samples have been collected in this period and 537 taxa have been identified. 94 (17.5%) of 537 taxa are endemic to our country. The flora of research region consist of 71 families and 265 genera and 537 taxa. 1 out of the total taxon belong to Pteridophyta division, the remaining 536 belong to Spermatophyta division. Gymnospermae subdivision has 4 and Angiospermae subdivision has 532 taxon. Respectively, 70 of the taxa are in the Monocotyledonea class, 462 of the taxa are Dicotyledoneae class, which belong Angiospermae subdividion. Ten taxa which have been collected from the B6 square are the first record. The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano- Turanian elements 168 (31.3%), Euro-Siberian elements 49 (9.1%), Mediterranean elements 27 (5.0%), Cosmopolitans and unknow scatters 293 (54.6%). The largest ten families and taxon numbers are as follows: Asteraceae (74), Fabaceae (59), Brasicaceae (44), Lamiaceae (43), Poaceae (26), Caryophyllaceae (23), Scrophulariaceae/Boraginaceae (21), Liliaceae (19), Apiaceae ( 17), Rosaceae (16), other families (174). The abundance generea and taxon numbers in the research area as follows: Astragalus(18), Centaurea/Euphorbia (11), Salvia(10), Alyssum(9), Vicia(8), Trifolium (7),Veronica/Ranunculus/ Convolvulus/ Medicago/ Silene(6), Onosma/ Iris/ Onobrychis/ Polygonum(5), outher genera (142).