Yavaş kum filtresinde biyolojik denitrifikasyonla içme sularından nitrat giderimi
Nitrate removal from drinking waters by biological denitrification process in a slow sand filter
- Tez No: 212490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Drinking Waters, Biological Denitrification, Nitrate Removal, Slow Sand Filter
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yüzeysel ve yeraltısularında nitrat-azotu konsantrasyonu tüm dünyada artmaktadır. Tarımsal aktivite, atıksu çıkışları ve hayvansal atıklar gibi insan faaliyetleri sonucu azot bileşikleri çevreye verilmektedir. Yavaş kum filtreleri, atıksu ve içme suyunda karbon, patojen mikroorganizma, protozoa ve askıda katı madde gideriminde işletilmiştir. Son yıllarda yavaş kum filtresinin üçüncül arıtımı konusunda yoğunlaşılmıştır. Bu çalışmanın amacı laboratuar koşullarında yavaş kum filtresinin farklı derinliklerinde biyolojik olarak nitrat giderimini incelemektir. Filtreler, farklı hızlarda, 22.6 ve 45.2 mg NO3-N/L giriş derişimleri için aşağı akışlı olarak işletilmiş ve filtre tavanından 10, 15, 20, 40, 60, 80 cm derinliklerde, ve filtre tabanından çıkış suyu örnekleri alınmıştır. Biyolojik denitrifikasyon için asetik asit ve etanol, karbon kaynağı olarak kullanılmıştır. Asetik asit ve etanol için optimum C/N oranını belirlemek için kesikli ünitelerde deneysel çalışmalar sürdürülmüştür. Optimum C/N oranı asetik asit için 1.8 ve etanol için 1.5 olarak belirlenmiştir. Filtre üst tabakasında en yüksek NO3-N giderimi elde edilmiştir. Çalışmada uygulanan tüm filtrasyon hızlarında 22.6 mg NO3-N/L başlangıç konsantrasyonu için çıkışta sınır değerlerinin altında NO3-N konsantrasyonuna ulaşılmıştır. En yüksek akım hızları hariç, çıkış suyunda önemli ölçüde NO2-N birikimi meydana gelmemiştir. ANAHTAR KELİMELER : İçme Suları, Biyolojik Denitrifikasyon, Nitrat Giderimi, Yavaş Kum Filtresi
Özet (Çeviri)
Nitrate-nitrogen concentrations in surface and groundwater have increased in many locations in the world. Man-made or man caused sources of nitrogen introduction into the subsurface environment include agricultural fertilizers, septic tank effluent, and animal waste disposal. Recent attention has focused on the use of slow sand filters for tertiary wastewater treatment. The slow sand filter has been operated in wastewater and drinking water treatment for removal of carbon, pathogenic bacteria, protozoan parasite, and suspended solids. The objective of this study is to present experimental data on the biological removal of NO3-N through the slow sand filter depths operating at various filtration rates under laboratory conditions. The filters were operated at various filtration rates with concentration of 22.6 and 45.2 mg NO3-N/l and effluent samples of the sand filter were taken at six depths of 10, 15, 20, 40, 60, 80 cm from the top, and the bottom. The ethanol and acetic acid were used as carbon sources for the biological denitrification process. Batch experiments were carried out to determine the optimal C to NO3-N (C/N) ratio for microbial activity. The optimum C/N ratio was found to be 1.8 and 1.5 when using acetic acid and ethanol, respectively, in batch tests. Most of the NO3-N was removed in the top layer of the sand filter. In this investigation, NO3-N concentrations were reduced from an initial concentration of 22.6 mg/L to lower than drinking water limit value at all filtration rates. No significant NO2-N accumulation occurred in the denitrified water at the filtration rates, except for the highest value.