Türkiye yağış verilerinin trend analizi ve nehir akımları üzerine etkisi
Trend analysis in turkish precipitation data and its impact on streamflows
  1. Tez No: 212495
  2. Yazar: METE ÖZFİDANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Trend, Yağış, Türkiye, Mann-Kendall, Bölgesel Mann-Kendall, Trend, Precipitation, Turkey, Mann-Kendall, Regional Mann-Kendall
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hidrolojik değişkenlerin gidiş analizi küresel iklim değişimi nedeniyle günümüzde daha fazla önem kazanmıştır. Hidrolojik zaman serilerindeki gidişin varlığı parametrik ve parametrik olmayan testlerle belirlenebilir. Bu çalışmada Türkiye'de bulunan yağış gözlem istasyonlarına ait aylık ve yıllık toplam yağış verilerinin istatistiki anlamda eğilimlerinin Mann-Kendall ve t-testi ile noktasal olarak (1932?2002) ve Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesi için bölgesel olarak (1968? 1997) yeni geliştirilmiş Bölgesel Ortalama Mann-Kendall test istatistiği ile gidiş içerip içermediği belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar bölgesel ölçekte daha önce bölgesel gidiş analizi yapılmış akım verileri sonuçları (1968?1997) ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak göre noktasal ölçekte Türkiye'nin yedi bölgesi için yağış verilerinde özellikle kış aylarında azalma eğiliminin olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında ise yağış verilerinde artma eğilimi belirlenmiştir. Bölgesel ölçekte ise yağış verilerinde Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak bir azalma, diğer bölgelerde ise yıl içinde artma ve azalma eğilimleri birbirine yakın çıkmıştır. Ayrıca yağışlardaki gidişin Güney Doğu Anadolu Bölgesi hariç genel olarak nehir akımlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, trend analysis of hydrological variables comes into prominence by reason of climate change. The trend of hydrological time series can be determined by using parametric and nonparametric tests. The aim of this study is to investigate the statistical trend analysis of monthly and annual precipitation data (1932?2002) which were obtained from precipitation observation stations in Turkey on site specific basis by using Mann-Kendall, t-test and to determine trend of precipitation in 7 geographical region of Turkey by using recently developed statistical Region Mann-Kendall test. Furthermore these results compared with the afore regional trend analysis studies (1968?1997) on regional scale. According to the results, the precipitation, particularly in the winter months, decreased for the seven regions of Turkey. On the other hand, the precipitation, in the summer, spring and autumn months increased for the seven regions of Turkey. Regionally, the precipitation data decreased generally for South Eastern Anatolia region whereas other regions showed close numbers of increase and decrease. Moreover, the trend appeared in precipitation data did not influenced streamflows except for South Eastern Anatolia region.