Development of an interactive constructive solid geometry modeling tool
Etkileşimli yapısal katı geometri modelleme aracı geliştirme
- Tez No: 212496
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULUS ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, katı modelleme, yapısal katı geometri, yarı-uzay, pixel-tabanlı grafik islemleyicleri, modeling, solid modeling, constructive solid geometry, half-spaces, pixel-based graphical processor
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yapısal Katı Geometri (YKG) katı modellemede kullanılan bir tekniktir. YKG 3D bilgisayar grafiklerinde, bilgisayar destekli tasarım, üretim ve mühendislik, robotik, medikal görüntüleme, bilgisayar animasyonu ve tasarım isleminin tersine mühendisligi alanlarında yogunlukla kullanılır. Bu çalısmada YKG modelin yarıuzay tabanlı grafik verisini etkilesimli olarak üretmek amacı ile bir katı modelleme aracı gelistirilmistir. Pixel tabanlı grafik islemcilerinde YKG modelini olusturan basit bilesenler yarı-uzaylarla tanımlanır. Booelan set islemleri kullanılarak yarı-uzaylarlar ile tanımlanan basit katı bilesenlerden yeni karmasık katı modeller elde edilebilir. Bu çalısmada YKG metodu ile olusturulan bir modelin, YKG ve yarı-uzay tanımlı basit bilesenlerinin grafiksel verisinin etkilesimli olarak elde edilmesi amaçlanmıstır. Bu formatta üretilen modelin grafiksel verisi hiyerarsik yapısı dolayısıyla; pixel-tabanlı grafik islemleyicilerinde, modelin tersine mühendisliginde, animasyon ve robotik algoritmalarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Constructive Solid Geometry (CSG) is one of the techniques in solid modeling. CSG is commonly used in 3D computer graphics, CAD, CAM, CAE, robotics, animation, medical imaging, and reverse engineering of design process. In this study, an interactive CSG modeling tool has been developed for interactively creating constructive solid geometry model graphical data in half-space format. Especially, massively parallel graphics systems, called `pixel-based?, which generate CSG scenes in real-time, accept scenes in terms of half-spaces. Unbounded planes divide space into half-spaces. By combining half-spaces through regularized set operations, new complex solid models are obtained. This work is motivated by the need of obtaining the half-space CSG representation data of a solid model interactively. Using the tool, graphical data exchange data of various formats can be created for further use. The new CSG format that includes the CSG structure of the model together with its half-space primitives can be used in pixel-based processors, reverse engineering of the design, animation, and robotics because of its hierarchical structure.