Zeytin kara suyundaki toksik fenolik bileşiklerin, farklı karbon elektrotlar kullanılarak, elektro-fenton yöntemi ile parçalanmaları
Degradation of toxic phenolic compounds in olive oil mill wastewater by using the electro-fenton process using different graphite electrodes
- Tez No: 212494
- Danışmanlar: DR. ARİF HESENOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyofenolikler, elektro-Fenton, karbon keçe, BDD, zeytinyağı, atık su, biophenolics, electro-Fenton, carbon felt, BDD, olive oil wastewater
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada zeytinyağı işletmelerinin atık sularındaki biyofenolikleri temsil etmek üzere seçilen vanilik asit, protokatekuik asit ve kumarik asit elektrokimyasal olarak üretilen Fenton reaktifi ile parçalanırken karbon keçe elektrot ve boron yüklenmiş elmas (BDD) yüzeyli çalışma elektrotlarının ve UV ışın desteğinin parçalanma ve mineralizasyon sürecindeki etkinlikleri kıyaslanmıştır. Gerek karbon keçe, gerekse BDD çalışma elektrotlarının her ikisi ile de her üç biyofenolik bileşiğin etkin bir şekilde hidroksil radikalleri ile tam olarak tepkimeye girdikleri gözlenirken, parçalanma hızının birim elektrot yüzey alanı başına normalize edilmesi halinde BDD elektrodun daha etkin olacağı da saptanmıştır. UV-A ışının destek olarak kullanılması durumunda, parçalanmanın özellikle elektroliz işleminin ileri aşamalarında daha hızlı ve mineralizasyonun da daha yüksek oranlarda gerçekleştiği gözlenmiştir. Çalışma elektrotlarının etkin yüzey alanlarının belirli bir miktar biyofenolik bileşiği mineralize ederken tüketilen elektrik enerjisinin belirlenmesinde kilit rol oynadığı ve yüzey alan arttıkça aynı miktar biyofenolik maddenin daha az elektrik yükü harcanarak mineralize edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, degradation of vanillic acid, coumaric acid and protocatechuic acid, three representative toxic phenolics in olive oil mill?s wastewater were carried out with electrochemically generated Fenton?s reagent (H2O2 + Fe2+) and the strength of various systems having different carbon electrodes, namely carbon felt and borondoped diamond (BDD) and the presence or absence of UV support were compared throughout the degradation processes upto mineralization. It has been demonstrated that all three phenolic compounds were completely reacted with hydroxyl radicals and degradated efficiently by using both carbon felt and BDD as working electrodes, though BDD was found to be more effective when the degradation and mineralization results were normalized with respect to unit surface areas of the working electrodes. In photoelectro-Fenton process, it has been shown that the degradation and mineralization efficiency of the phenolic compounds were enhanced by the effect of UV-A light, especially at the later stages of the degradation processes. It was observed that the effective surface area of the working electrode was the crucial parameter for determining the amount of electrical energy to be spent for mineralizing a certain amount of the phenolic compound such that higher the surface area of the working electrode, less the spent electrical energy during the electrolysis for mineralizing the same amount of the phenolic compound.